
Påsken er definitivt den store høytiden for krim-bøker. Vi elsker å lese om forbrytelser og mord på årets mest hellige og tungstemte dager.
I år har Norges krimkonge Jo Nesbø kommet med en ny thriller. For oss som ikke leser Nesbø er det imidlertid mange andre gode bøker å velge mellom. Vi vil anbefale:
Johan Theorin: Gravrøys
På øya Øland har Theorin laget en historie med en 84-åring i hovedrollen. Boka beveger seg lekent mellom nåtid – svenskenes sedate sommerliv – og 30-tallet hvor vi også gjør et hopp innom den tids Sovjetunionen. Her er det blanding med avkledning av storsvensken med tusenlappene på baklomma og høy sigarføring og beskriving av 30-tallets klassemotsetninger.
JK Rowling: Før gjøken galer
Harry Potters opphavskvinne JK Rowling debuterer her med en krimbok under psevdonymet Robert Galbraith. Bok har dels glitrende avsnitt hvor kjensidlivet brettes ut og avklees. Miljøet er riktg og mangeartet. Detektiven er ikke av tradisjonell støpning. Persontegningene er gode. Joda, selv uten trolldomskunster fascinerer hun.
Ellingsen: Frikjent
En oppsiktsvekkende god debut. Handlingen er delvis knyttet til krigens dager og hva som skjedde med norske jøder som flyktet. Temaet er ikke nytt. Det er tidligere kommet bøker og film om dette. Men likevel er det et svært viktig tema forfatteren tar opp. Dessuten er boka godt skrevet. Dette er en bok som på det varmeste anbefales. Ikke minst fordi den stiller spørsmål ved om våre heter likevel var de heltene de for ettertiden framstår som.
Kristina Ohlsson: Papirgutten
En thriller med utgangspunkt i forgholdet mellom jøder og palestinere. Kristina Ohlsson skriver spennende og effektivt og unngår skylapper og svart-hvitt tenking i denne thrilleren.
Cilla og Rolf Børjind: Dn tredje stemmen
En intelligent og troverdig krim-bok. Miljøet er fargerikt og mangeartet. Dette er en bok du vil glede deg med.