Det meste dreier seg om Leif Ove Andsnes om dagen. I går forelå hans nyeste CD-innspilling: klaververk av Franz Liszt. Samtidig kom meldingen om at han for tredje år er nominert til den prestisjefylte Grammy-prisen, musikkbransjens Oscar. Og i dag spiller han i Bodø.
Vi har alt hørt gjennom CD’en flere ganger og vår dom er klar: dette er et møte mellom to giganter, Franz Liszt som den største klavervirtuos som noengang har levet og Leif Ove Andsnes som endelig slår ut håret og viser hva han kan.
Nord-Norge og Nordvestlandet får i disse dager besøk av en av verdens fremste pianister. Hans popularitet utenom Norges grenser er i ferd med å anta de virkelig helt store dimensjonene. I Storbritannia er han alt et stort navn.
I morgen spiller han i Tromsø og avslutter turneen 9. – 10.1. i Namsos og Ålesund.
Han har oppnådd det helt unike å bli Grammy-nominert for tredje gang. Det er ingen nordmenn før ham som har oppnådd dette. Attpåtil er han nominert hele to ganger, både til prisen for beste klassiske CD og som beste solist med orkester. Det er historisk.
Og orkesteret er Det Norske Kammerorkesterog det er deres innspilling av Haydns klaverkonserter, foretatt i Lommedalen kirke, det dreier seg om. Innspillingen har allerede oppnådd internasjonale utmerkelser.
Grammy-prisen er hvert år en stor internasjonal begivenhet. Hver utdeling når ut til et rekordhøyt antall TV-tittere verden over: seremonien blir sett av rundt 1,5 milliarder mennesker i 170 land, opplyser Ballade.
Det er i alt 27 kategorier i denne utdelingen hvor rock og pop tildrar seg den største oppmerksomheten.
Leif Ove Andsnes er i ferd med å innta en posisjon i den internasjonale musikkverdenen som vi må helt tilbake til Kirsten Flagstads dager for å finne tilsvarende for en nordmann. At han på grunn av sitt vesen også er utrolig populær blant publikum gjenspeiler seg i spillet hans: det er friskt, ungdommelig og rett på sak. Med den siste Liszt-innspillingen kan vi tilføye: majestetisk, uten å bli for pompøs.
Pianisten fra Karmøy har nettopp fylt tredve år. I fjor bevilget han seg noen måneders pause fra et hardt turne-program. Nå er han tilbake for fullt. Etter Nord-Norge venter Stockholm hvor han skal framføre Rachmaninovs første klaverkonsert. Deretter spiller han i Italia, blant annet i Roma og Milano. På Wigmore Hall’s 100-års markering er han i London 22. februar. I mars venter USA hvor han spiller med Mariss Jansons og Pittsburgh symfoniorkester. I Detroit og Chicago vil han spille med dirigentene Neeme Järvi og Leif Segerstam. I mai legger han ut på en lengre turne til Sør- og Øst-Europa med det danske Radiosymfoniorkesteret. Og her hjemme får Bergen ham til Festspillene.
Med Sveriges Radios Symfoniorkester og Manfred Honeck vil han spille i september. Og la oss ikke glemme dette orkesteret midt oppe i gladnyhene om Andsnes: også dette fremragende svenske ‘ungdoms’orkesteret har fått en Grammy-nominasjon i sin klasse.
Og når ser vi ham Oslo? Oslo-filharmonien er booket inn i oktober.