Den ungarske komponisten György Ligeti er død 86 år gammel. Han var en av de ledende skikkelsene innen samtidsmusikken i vår tid.
Han var født i den ungarske delen av Transylvania, ble satt inn i konsentrasjonsleiren Auschwitz av nazistene i 1943 og flyktet fra Ungarn etter oppstanden i 1956. Fra nå av bosatte han seg dels i Hamburg og dels i Wien. Formelt var han østerrisk statsborger de siste tiårene av sitt liv.
Ivan Fischer som er sjefsdirigent for Budapest Festival Orchestra har gått ut og sagt at Ungarn har mistet sin viktigste komponist etter Bartok. Ved siden av Kurtag var han det mest kjente navnet av ungarske samtidskomponister.

Han kan kalles en avant-garde komponist og ble i første rekke kjent for verden gjennom sin ‘rom-musikk’ til Stanley Kubrick’s 2001 – En romodysse. Selv om fanfaren til Richard Strauss nok for mange var det musikkstykket som framfor noe annet illustrerer filmen er det ikke tvil om at Ligetis tette klangverden skapte mye av filmens atmosfære.
Ligeti komponerte i en teknikk med toner i tette collager hvor melodi – i den grad man kan kalle det – rytme og harmoni smeltet sammen. Allerede før den berømte filmen hadde han gjort seg gjeldende i avant-garde sammenhengen med sine tette klanger, ofte tone-clustre som skapte en fortettet stemning.
I komposisjonene som ble brukt i filmen, Atmospheres og Lux Aeterna, er det nettopp disse tone-clustre’ne som skaper den intense spenningen. Han skrev også en opera, Le Grande Macabre, som nå framføres ved en rekke operahus rundt i verden. Den ble spilt ved Salzburg-festspillene i 1997.
Ligeti var i 50- og 60-årene tett knyttet til det europeiske avan