Denne spenningsboka av Hans Olav Lahlum bygger på en fiktiv hendelse som fant sted under okkupasjonen av Norge. I Trondheim i 1944 blir en norsk motstandsmann grovt torturert av en kameratgjeng av okkupasjonssoldater. Dette setter spor i ham i ettertid, familien blir ødelagt og til slutt må han erkjenne at livet hans har gått tapt.
Dermed setter hevnen inn og det er hevngjerningene og politiets jakt på den nå over 80 år gamle morderen som danner hendelsesforløpet i denne boka.
Hans Olav Lahlum: De fems tegn, Cappelen Damm Forlag 2017, 384 s.
Det er fiffig konstruert og Lahlum skal ha ros for sin tvers gjennom originale vinkling. Underveis drysser han litt betraktninger om historie og politikk over handlingen. På et sted blir han besnærende lik Jan Guillous Hamilton-fortelling med bakgrunn i den norske motstandskampen i dette, uten sammenlikning forøvrig.
Det er også på et annet punkt vi assosierer med Hamilton: sympatien ligger avgjort på morderens side. Dette forsterker seg etterhvert som spenningen tiltar og faktisk sitter vi med et ønske om at morderen ikke skal bli tatt!
Denne originale vrien gjør at vi fikk stor glede av denne spenningsboka!