Kulturnyheter

Mot operaløsning i Berlin

Fredrik den stores operahus, Staatsoper unter den Linden, vil fortsatt bestå
Fredrik den stores operahus, Staatsoper unter den Linden, vil fortsatt bestå

Det går mot operaløsning i Berlin. Die Welt melder i dag at de tre operahusene blir slått sammen til ett. Riktignok vil de tre scenene bestå som nå og det kunstneriske personalet og forestillingsrelaterte teknikere som scene- og lysarbeidere blir i liten grad berørt.

Staatsoper unter den Linden, Deutsches Oper og Komische Oper vil fortsatt drive virksomhet som institusjoner ut fra sitt særpreg. To av disse scenene lå i det gamle Øst-Berlin. Statsoperaen ble til og med reist av prøysser-kongen Fredrik den store og har i over to hundre år vært det naturlige midtpunktet for operavirksomhet i Berlin. Deutsches Oper er den nyeste av disse tre scenene, og tilhørte det gamle Vest-Berlin.

Et forslag med ild og damp, her fra Nibelungen-Ringen ved statsoperaen
Et forslag med ild og damp, her fra Nibelungen-Ringen ved statsoperaen

Komische Oper har i alle år vært hjemmehulen til legendariske Harry Kupfer, mens stjernedirigenten og pianisten Daniel Barenboim råder grunnen på Staatsoper. På Deutsches Oper har det vært full oppløsing og intriger over en lav sko etter at Götz Friedrich døde for litt over et år siden. På denne scenen er for tiden flere norsk navn aktive i Wagner-roller, som Tom Erik Lie og Peter Klaveness. Ved Komische Oper har Anne Bolstad flere roller og Randi Stene sang nylig der.

Administrasjon og verksteder skal slåes sammen til en enhet. Den nye organisasjonen blir formelt en stiftelse og administrative tjenester og verkstedarbeid skal formelt gå fra denne stiftelsen til de tre operascenene. Stiftelsen skal bli det formelle taket for de tre operascenene.

Fra Die Walküre ved Deutsches Oper
Fra Die Walküre ved Deutsches Oper

Besparelsen av dette er kanskje det enkleste å se tilsynelatende, men resultatet kan bli mer tvilsomt økonomisk. For mengden av arbeid blir fortsatt den samme, og i dette forslaget må det ligge en antakelse om at verksteder og lønningskontorer har lange stunder med gode dager og lediggang slik situasjonen er i dag.

Uansett, politikere og byråkrater ser stordrift som løsningen. Intet er mer egnet til å vekke strid i en kunstnerisk institusjon enn en slik løsning.

Det som i tillegg kan vekke atskillig turbulens ved denne løsningen er kravet om at de lokale tariffavtalene for alt personalet blir sagt opp. Dette vil i første rekke ramme kunstnerisk personale. Sceneteknikere og verkstedpersonale er beskyttet av sterke fagforeninger. Laugene for håndtverkere står fortsatt sterkt i Tyskland.

Det er blant andre Jürgen Flimm, mangeårig operainstruktør og president i Deutschen Bühnenvereins og kulturminister Christina Weiss som står bak denne løsningen.

Sjekk også

Lise Davidsen i Bayreuth

I dag debuterer den norske sangerinnen Lise Davidsen i Bayreuth i rollen som Elisabeth i …

En hårsbredd fra fascismen

Den indiske forfatteren Salman Rushdie hevder et USA nå befinner seg et steg nærmere fascismen. …