Kulturnyheter

Nydelig Mozart

Mozart: Fiolinkonserter nr. 4 D-dur KV218, nr. 3 G-dur KV216, nr. 5 A-dur KV219
Marianne Thorsen – fiolin, Trondheimsolistene ledet av Øyvind Gimse, Lindberg 2L 3L38 SACD 5.1. surround

Mozart_ThorsenTrondhDet er ingen mangel på innspillinger av Mozarts fiolinkonserter nå i jubileumsåret. Mange vil nok gå etter de kjente og store – og her finner vi Anne-Sophie Mutters innspilling som et sikkert ankerfeste – men jeg har absolutt ingen betenkeligheter med å anbefale denne norske innspillingen.

Den er riktignok med bare tre av de fem fiolinkonsertene, men hva gjør det? Det er jo også de mest framførte fiolinkonsertene og denne innspillingen topper seg med en rent ut nydelig framføring av annensatsen i den femte konserten, den med oppnavnet ‘den tyrkiske’. I denne satsen tegner Marianne Thorsen og hennes følge i Trondheimsolistene et framfor alt vakkert og rent ut sagt nydelig bilde. Det er Mozarts landskap som framstår for oss, poetisk og tonerikt som omtrent ingen annen kan gjøre det.

Mozarts skrev sine fiolinkonserter som nittenåring i Salzburg i løpet av få måneder. Han skrev bare disse fem, pluss dobbeltkonserten for fiolin og bratsj noe senere. Rokokkokomponisten framfor noen holdt seg til klaveret, her følte han seg bedre hjemme.

Marianne Thorsen overbeviser først og fremst gjennom sin ydmyke tilnærming og enkle holdning. Her er det ingen stor diva som svinger seg men en utøver som har den dypeste respekt for komponisten og hans musikk. Hun gjør på ingen måte noen sprell underveis – og du blir bare sittende og nyte denne vidunderlige musikken.

Trondheimsolistene gir henne svært god støtte. Det virker som et lykkelig sammentreff å legge en inspilling i hendene på et slikt mindre, tettere og ikke minst gjennomarbeidet ensemble. Dette er noe andre utøvere, ikke minst Anne-Sophie Mutter har oppdaget, hun gjennomførte en omfattende turne med dem for et par år siden.

Med de orientalsk-klingende krusedullene og skiftningene mellom dur og moll i sistesatsen på den femte konserten er det bare å lene seg tilbake og riktig nyte de rike øyeblikk denne musikken gir. En innspilling som kommer høyt opp i årets platehøst!

Sjekk også

Brynjar Hoff

Dette er litt av et kjempeløft, en utgivelse av en boks med ni CD’er, alle …

Spektakulær musikk fra Oslo-filharmonien

Petrenko vil avslutte sin tid som sjefsdirigent i Oslo med å spille inn verk av …