
Hva gjør en artist når han fyller nitti? Holder konsert selvfølgelig. Men ikke hvilkensomhelst konsert. De som sto ved siden av Pete Seeger i Madison Square Garden var kremen av amerikanske toppnavn på rocke- og visesiden.
De som ikke var der, var Barack Obama og Bob Dylan. Men førstnevnte sendte et brev hvor han hyllet jubilanten for å gi stemme til ‘håp og drømmer for hverdagens mennesker’.

Men ellers var de der, fra Bruce Springsteen til Joan Baez. Vi kan ellers nevne: Arlo Guthrie, John Mellencamp, Roger McGuinn, Emmylou Harris, Roger McGuinn, Rufus Wainwright… Mer enn førti kjente navn var på scenen. Billy Bragg sang sin utgave av Internasjonalen.
Pete Seeger har i hele sitt voksne liv viet sitt liv til banjoen og kampen for først arbeidsfolks rettigheter og siden borgerrettsbevegelsen og fredssaken. Han var sterkt engasjert under Vietnamkrigen. Sammen med Woody Guthrie turnerte han USA rundt på 30-tallet og sang på streikemøter og for arbeidsløse. Han står bak sanger som Where Have All the Flowers Gone?, If I Had a Hammer og Turn, Turn, Turn!. Sammen med Joan Baez spilte han inn We Shall Overcome som mer enn noen annen er blitt synonym med borgerrettsbevegelsen på 1960-tallet. Mern sangen var også i bruk allerede på 30-tallet.
Pete Seeger’s far var folkemusikksamler, hans kjødelige mor var klassisk fiolinist og hans senere stemor, Ruth Crawford Seeger, var en framstående komponist. Han har i mange år vært bannlyst av den kommersielle underholdningsindustrien men det forhindrer ikke at mange gjør stor bruk av sangene hans. Da Barack Obama ble innsatt som president i januar opptrådte han sammen med Bruce Springsteen på seremonien i Washington.
Pete Seeger er sterkt politisk engasjert. Han har aldri lagt skjul på at han var medlem av det amerikanske kommunistpartiet siden 30-tallet. I Barcelona i 1938 gjorde han legendariske opptak av Brecht/Eisler – Moorsoldaten og Einheitsfronlied – mens bombene falt.