
Statsoperaen i Wien har fått ny sjef. Den østerriske regjeringen har utnevnt Bogdan Roscic som inntil nylig var en av topplederne i plateselskapet Sony Music til ny kunstnerisk leder for den tradisjonsrike operaen, melder New York Times. Med andre ord, det blir ingen forhenværende storsanger eller bejublet instruktør som skal innta den kunstneriske sjefsstolen i et av verdens mest fornemme operahus.
Her hjemme er det ballade om ledelsesmodellen ved Bjørvika-operaen der en administrativ sjefen-for-det-hele formelt er overordnet operasjef, musikksjef og ballettsjef. En herværende middagsavis sliter livet av seg med gang på gang å fortelle oss hvor skandalløst dette er – at profesjonisten, dvs. operasjefen, ikke sitter i førersetet – og at ‘slike’ ordninger ikke har noen plass noe steds i verden.

Altså, utenom statsoperaen i Wien, kunne vi si. Eller Metropolitan i New York, verden største operahus. Her var i mange år en møbeltapetserer øverste sjef, og han ledet med hard hånd, for å si det slik.
Profesjonstankegangen er så å si rotfestet i Norge. Dette innebærer at teater- eller operasjef skal komme fra de kunstneriske rekker, og være øverste sjefen. Da betyr det ikke noe å kjøre ærverdige kulturinstitusjoner over ende med uhyrlig milliongjeld på personlige prestisjeprosjekt, som vi har opplevd så sent som på 1980-tallet.
Det vil si, før Bjørvika. Kanskje var det noen som tittet over på Metropolitan da nåværende ordning ble innført?
Og nå kommer østerrikerne etter.
Som alle de operahusene som fra før av har intendantordning.