Kulturnyheter

Sårt og vakkert om samlivsbrudd og andre store livsendringer

Oversetteren Anna og den tidligere musikeren Steinar har tatt med seg dine og mine tenåringsgutter og flyttet på landet.
De har bygd opp en husmansplass i nærheten av Modum, og vi følger dem i løpet av et par sommeruker.

Astrid Nordang: Der du står er smertens navle
Cappelen Damm 2018  367 s

Hovedpersonen Anna bruker dagene på å oversette en tysk poet, prøve å motivere tenåringsguttene til å bruke mindre tid på dataspill og til å bli mer og mer usikker på om Steinar har en affære.

Vi følger samtidig Ragna, en nitten år gammel jente som har startet den økofundamentalistiske gruppa 9hil. For å få oppmerksomhet sprenger de en statue i Oslo, og sultne på mer planlegger de større aksjoner.

I tillegg får i innblikk i historien til Pauline som bodde på husmansplassen på 1800 – tallet.

Disse tre damenes historier flettes sammen på en mesterlig måte.

Astrid Nordang (f. 1964)  er forfatter og oversetter med flere bøker bak seg, blant annet “Eva Dunkel”  og “Svart Honning”

Nordangs språk er så frodig, men samtidig lekende lett at det minner om å lese store latin amerikanske forfattere som Allende eller Garcia Marquez. Å føle Annas tanker og betraktninger men forholdet og livet hun kjenner gradvis smuldrer opp er vakkert, tankevekkende og sårt. Nordang klarer også å skrive troverdig som tenåringsjenta Ragna. De sarte følelsene og det tidsriktige språket.

Der du står er ingen feel good roman. Det er heller ikke en action roman, til tross for både sprengstoff, skudd, drapsforsøk, og kjærlighetssorg. Det er en still og rolig bok, som sakte men sikkert suger deg med i handlingen, og mot slutten er den umulig å legge fra seg.

Anbefales på det sterkeste

Sjekk også

Jord

En nærmest rabulistisk roman, spenstig og frittflyvende. Mattias Faldbakken: Vi er fem, Oktober forlag 2019, …

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …