(Oppdatert 6. juli 2012)

Midt i de tusen sjøers land og to steinkast fra grensen til Norge finner en av sommerens største operafestivaler sted. Og båndene til Norge er sterkere enn vi aner – for festivalen finner sted i det slottet som er oppkalt etter Olav den hellige.
I år er det helt spesielle at Norge har fått en framtredende plass i programmet. Savonlinna-festivalen berømmer hva som har skjedd med norsk opera siden Bjørvika-åpningen i 2008 og tar kraftig i med å hylle norsk operaverden. Ensemblet fra Bjørvika er invitert med to produksjoner, Peter Grimes og Den Fjerde Nattevakt.
Savonlinna Operafestival er ubestridt den fremste operafestivalen i Norden – og teller med i selskapet av de viktigste operafestivalene i verden.
Finsk sangkunst og opera står sterkt internasjonalt – og finnene kan skilte med noen av de fremste sangerne i verden i dag. Også på skapersiden markerer de seg med trykk. Både i den eldre som i den yngre generasjonen finske toneskapere befinner det seg verdensnavn.
Savonlinna er ingen stor by, og har i lang tid vært kjent som kursted. Det har også vært spilt opera i de underjordiske hulene ved byen, Bartok selvfølgelig.
Forestillingene på operafestivalen i Savonlinna finner sted på Olavinlinna. Slottet ute i innsjøen sto ferdig i sin nåværende form flere hundre år etter heltekongen Olav den helliges død og var ment å forsvare landet mot øst. Atmosfæren i den åpne borggården i den nordiske sommernatta er noe nær magisk – bare man har husket på å ta med myggspray.

Finnene liker programformuleringer og fyndord. For Savonlinna heter det at festivalen kom i stand på begynnelsen av dette århundret som ledd i den økende finske nasjonalfølelsen og selvstendighetstanken.
Det var den verdensberømte sopranen Aino Ackté som i 1907 fikk ideen til operafestivalen som så dagens lys i 1912. Verdenskrig, revolusjon og borgerkrig førte til at festivalen først gjenoppsto i 1967. Men siden har det gått slag i slag. Gå inn i en musikkforretning i New York eller London og du vil finne opptak fra forestillingene i Savonlinna som noen av besteselgerne på video/DVD-siden. Og hvem har vel ikke en eller anen gang vært borte i Savonlinnas spektakulære versjon av Den flyvende hollender? Den har til og med vært vist på norsk TV, i dette landet som misliker ‘finsk samtidsdramatikk’ inntil det absurde.
Gjennom årene har festivalen vokst og det internasjonale ryet har kommet i takt med at finnene har frambrakt den ene internasjonale sangstjernen etter den andre. Dirigenter og samtidskomponister har også en betydelig internasjonal status.
De siste operaene til Aulis Sallinen og Einojuhani Rautavaara er blitt urframført i Savonlinna de siste årene til verdenspressens tilstedeværelse – men knapt uten noen som helst oppmerksomhet fra denne siden av grensen…. Hos oss i det rike oljelandet er man opptatt av ferieværet, fotball og jordbær – med eller uten bakterier.
Auditoriet på slottet har plass til 2200 tilskuere. I tilfelle uforutsigelig nordisk sommer med regnbyger spennes et seil over auditoriet.

Opera utendørs om sommeren kan også i Finland være en kjølig affære, så varme klær anbefales. Men glem ikke myggsprayen. Husk på at man bokstavelig talt befinner seg midt i de tusen sjøers land!
Savonlinna får stor internasjonal oppmersomhet. Gjestespillene står i kø. Det har vært besøk fra Covent Garden og Strasbourg-operaen har utvekslet gjestespill med Savonlinna de siste årene. For noen år siden kom operaensemblet fra Los Angeles. De siste årene har Shanghai-operaen og Bolsjoi-operaens ensemble vært på gjestespill. I år er det Bjørvika-operaen sin tur.
Festivalen er i gang fra 6. juli med Kimmo Hakolas La Fenice. Operaens handling ligger i tittelen. Aida framføres fra 7.7. med Johan Botha som Radames. Tryllefløyten spilles fra 9.7. Den flyvende hollender spilles fra 20.7. med Juha Uusitalo og Matti Salminen.
Det norske gjestespillet med Peter Grimes spilles 31.7., 2. og 4.8. Den fjerde nattevakt framføres 1. og 3.8.
Karita Mattila gir en sangaften 15.7.