Kulturnyheter

Se det mektige havet

Fra venstre: Soddy, Broderick og Søberg, foto: Kulturspeilet

Se det mektige havet, se vimplene, båtene og krusninger av bølgene. Framført av sterktklingende kor og fullt orkester på marmor-odden som stikker ut i fjorden. Dette verket kan nesten regnes som et signaturverk for Bjørvika-operaen.

Den Norske Opera & Ballett Bjørvika 21.6.2018 Vaughan Williams: A Sea Symphony, tekst: Walt Whitman, Operaorkesteret, Operakoret, Det Norske Solistkor, Barnekoret dir.: Alexander Soddy, med: Yngve Søberg (bassbaryton) og Katherine Broderick (sopran)

Det klang praktfullt og storslagent, til tider alldeles flott. Jeg fikk følelsen av å være med på noe riktig stort, som opplevelsene med Mahlers andre (med Zubin Mehta) og de store korverkene og rekviemene framført tidligere på denne scenen i Bjørvika. Det må ikke underslåes: den nye scenen med sin vidunderlige akustikk er som bygget for store opplevelser som dette!

Den siste konserten før sommerferien kaller på det store formatet. A Sea Symphony er utvilsomt den engelske komponistens Vaughan Williams’ mektigste verk. Det er også blitt kalt et oratorium, som det også egentlig er. Med tekster av den amerikanske dikteren Walt Whitman skildres sjølivet – båtene med alle dets fargerike flagg, stormer, havblikk, krusningene på sjøen, de oppdagelsesreisende og det mektige havet.

Dette var hans første symfoni av i alt ni som kom til helt opp til 1950-tallet. Men desidert den største og mest omfangsrike. Det er et verk som rett og slett er grandiost, skrevet mellom 1903 og 1909 av en ambisiøs tredveåring som sammen med Elgar framsto som øyrikets fremste komponist i den viktorianske tiden. Det er også det største engelske storverket siden Händels dager.

Det er et verk hvor den menneskelige røst er framtredende, i særdeles grad korene. På denne konserten var hele tre kor i sving men vi må også framheve de to solistene, Yngve Søberg og Katherine Broderick.

Teksten var  å kunne lese i varsomt oversatt form i tekstmaskinen. Dette satte vi pris på!

Den milde og litt salte sjøbrisen sto inn fra fjorden med et lite forfriskende regnskyll da konserten var over. Som vi likte oss: Se havet, behold the sea!

Sjekk også

Gedigent storslagent

Her gjeldet det å være forsiktlig med supertlativene. For det var full opplevelse på Operaen …

Nytelse

En forsmak på turneen: Oslo-filharmonien står foran en stor Europa-turne i sin jubileumssesong og Griegs …