Kulturnyheter

Søsterklokkene

Lars Mytting

Lars Mytting fra Gudbrandsdalen har de siste årene overbevist sterk med noen knallgode bøker. Han skildrer livet på bøgda, «der ute», for å si det slik, hvordan livet arter seg med bilkjøring, vedstabling og pottiter i skrinne kår fjernt fra Aker Brygge.

Lars Mytting: Søsterklokkene, Gyldendal Norsk Forlag 2018, 443 s.

Det er ikke noe jålete, tant og fjas, over det han skriver, ingen sjelsgransking over sur rødvin. Det er enkle kår og vanlige menneskers strev vi møter, fattigdom og knapphet på mat, fjøsstell og strev med steinene i jorda. I årets bok dreier det seg om riving av en gammel stavkirke. Vi befinner oss på slutten av 1800-tallet. Den norske naturmaleren I.C. Dahl her vakt betydelig oppsikt og interesse for Norge fra sin plass på akademiet i Dresden. Ikke bare natur men også for gamle skikker og hus i Norge. I denne boka tar Lars Mytting fatt i en historie som har bakgrunn i tyske interesser for å se sin egen fortidsarv slik den er avbildet i ornamenter og utsmykkinger i stavkirkene. Her smelter den gamle Odin-troen sammen med kristendommen, bl.a. finnes sagaen om Sigurd Fåfnesbane – Siegfried – (jfr. Wagners Niebelungen-ring) risset inn i treverket i en stavkirke i Telemark.

Torpo

Dette er bakgrunnen. Lars Mytting har vevd en frittstående roman ut av dette. I en liten sidedal til Gudbrandsdalen står en gammel stavkirke. Den er forfallen, folk fryser ihjel av å oppholde seg der vinterstid og den er ikke i den forfatning den skulle. Kretser i Sachsen kjøper stavkirka for å få den revet og oppført i Dresden. Men her butter det imot århundreårgammel tradisjon, sagn og skikker, først og fremst ved kirkas to malmtunge klokker «som gjorde klokkeren døv».

Det som er så befriende ved en roman som dette er selve settingen. Her får vi konflikten mellom det gamle og det nye presentert på en lun og varm måte. Han beskriver nøden og fattigdommen på landsbygda ca. 1890, hvorfor folk av ren nød emigrerte til Amerika. Forfatteren legger ikke skjul på tidligere tiders armod og spinkle vegger hvor snøen blåste gjennom!

Lars Mytting har laget en flott fortelling ut av dette. Det er en bok som i all sin enkelhet ruver.

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …