
Forfatteren Günter Grass’ korte dikt om Israel har ikke bare vakt betydelig oppsikt – og delvis avsky – i hans hjemland Tyskland. Nå er han også blitt bannlyst i Israel. I USA er man for alvor blitt oppmerksom på den veritable stormen dette diktet har vakt og debatten går høyt.
I diktet uttrykker Günter Grass sterk bekymring for Israels trusler om bruk av atomvåpen mot Iran. Han mener at landet med denne våpenraslingen setter verdensfreden i fare.
Det hører med til historien at Tyskland på grunn av sin fortid er svært hårsår overfor kritikk av Israel. Günter Grass var i tillegg som tenåring Wehrmacht-soldat under de siste dagene av verdenskrigen.

En av de som engasjerer seg er forfatteren Salman Rushdie som selv i sin tid ble fordømt og utsatt for en dødsdom, fatwa, av det fundamentalistiske regimet i Iran. Hans bok Sataniske Vers ble bannlyst i en rekke muslimske land, bøkene hans ble brent på bokbål over en hel verden og hans norske forlegger William Nygaard i Aschehoug ble utsatt for et attentat som han såvidt overlevde. Rushdie sier i følge New York Times at ‘svaret på ord må være ord’ og minner om at Günter Grass har skrevet noe av den sterkeste antinazistiske litteraturen etter krigen, som Blikktrommen.
Men han synes også at diktet til Grass er heller middelmådig, eller rent ut sagt ‘dårlig’. Svaret på ord må imidlertid alltid være ord.