Kulturnyheter

Varg Veum rir igjen

Så er han ute igjen. Gunnar Staalesens udødelige privatdetektiv Varg Veum, den første kjente skikkelsen av det som skulle komme av andre forfatteres tilsvarende helter, som Thygesen, Wisting og Harry Hole. Han ble skapt som den hardkokte detektiven etter sosialrealistisk Raymond Chandler-mønster. Språket og kommentarene er tøffe og korte. Han er blitt folkekjær i utrolig grad. Innpå tyve bøker om ham er kommet de siste førti årene. Mange er filmatisert. Utendørs byste har han fått i Bergen.

Gunnar Staalesen

Gunnar Staalesen: Utenfor er hundene Gyldendal Norsk Forlag 2018 340 s.

Varg Veum er utdannet sosionom. Mange av bøkene om ham streifer også innpå dette yrket. I årets bok er det barn og misbruk av barn det dreier seg om.

Men det lar seg ikke fornekte: Bergensdetektiven begynner å bli trang i skrittene. Han er sliten, tenker i lengre omveier
og er ikke lenger den kjappeste, for å si det slik. Ikke hele veien går det like flytende.

Men fortsatt Varg. Det lar seg ikke fornekte. Handlingen i årets bok går etter velkjent og kjært mønster. Derfor blir den leseverdig og absolutt underholdende.

Vi møter også andre helter, personer fra andre kollegers krim-bøker. Eksempelvis Svend Foyn som dukker opp som lett rotete Tønsberg-advokat.

Selv om det kanskje begynner å røyne på litt for den gode Varg, står slutten av boka likevel til den store gullmedaljen. Her trekkes inn det store perspektivet og vi får oss noen visdomsord. Dette likte vi!

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …