Kulturnyheter

Storslått musikk

Toppen av romantisk klavermusikk utroper New York Times begeistret over denne siste CD’n til Leif Ove Andsnes. Her framfører han de fire balladene ispedd med tre nocturne’r (=nattmusikk). De tre nocturnene er valgt ut for å gi balladene mere luft og rom. Og det trengs! For dette er kraftig musikk.

foto: Kulturspeilet

Chopin: Ballade g-moll op. 23 nr.1, Nocturne F-dur op. 15 nr. 1, Ballade F-dur op. 38 nr. 2, Nocturne c-moll op. 48 nr. 1, Ballade Ass-dur op. 47 nr. 3, Nocturne B-dur op. 62 nr. 1, Ballade f-moll op. 52 nr. 4, Leif Ove Andsnes – klaver Sony 2018

Stjernepianisten fra Karmøy røper at han gått med denne musikken inne i seg i så å si hele sin karriere. Første gang han prøvde seg på dem var som 12-åring. Nylig innstuderte han den siste, den fjerde. Han sier om balladene at dette er omtrent noe av den herligste klavermusikken som noengang er skrevet.

Det skal godt gjøres å være uenig i dette, særlig når musikken blir framført som på denne plata. Her får vi Andsnes på det fremste. Velklingende spill, vakre klanger, virtuost og ikke minst storslagent – rett og slett grandeur! Det er storslått musikk framført av en av tidens uomtvistelig fremste.

Det jeg likte best ved denne skiva er roen som Andsnes gir denne musikken. Derfor er valget av nattmusikk-stykkene riktig og faller på plass i helheten.

Her er det mye å lytte til og bli imponert over. Det er bare å lene seg tilbake og nyte noe av den flotteste klavermusikken som noengang er laget.

Sjekk også

Brynjar Hoff

Dette er litt av et kjempeløft, en utgivelse av en boks med ni CD’er, alle …

Spektakulær musikk fra Oslo-filharmonien

Petrenko vil avslutte sin tid som sjefsdirigent i Oslo med å spille inn verk av …