Vi var mange

En viktig bok i disse dager nå som abort-saken har dukket opp igjen. Abortsaken er blitt gjenstand for et slags «kjøp-og salg» hvor det er snakk om makt og posisjoner, dvs. at Høyre-regjeringa skal bestå eller ikke. Statsminister Erna Solberg har, uten å ha tatt saken opp i eget parti, nærmest invitert den konservative fløyen i Kristelig Folkeparti inn i regjeringa med løfter om revidering av abortloven.

Da pusses marsj-skoene og parolene friskes opp pånytt. Men denne gangen er det ikke utenkelig at Høyre-kvinnene og Fremskrittsparti-damene gjør felles sak med Kvinnefronten!

Ellen Aanesen (red.), Unni Rustad, Berit Morland og Linn Sandberg: Vi var mange. Kvinneaktivister fra 7o-tallet forteller. Oktober forlag 2018, 256 s.

Fra en kvinnedemonstrasjon i 1975, foto: Kulturspeilet

Abortsaken ble etter 100 års kamp endelig kjempet igjennom i 1978. Derfor vekker dette utspillet stor harrne i dag, noen vil si det er ufint og at dette vil bli en skamplett på Erna Solbergs politiske karriere. Og derfor er en bok som dette mer enn velkommen. Abortsaken var uten tvil den viktigste saken kvinnebevegelsen kjempet for.

Men da organiseringen av kvinnebevegelsen for alvor slo fart fra begynnelsen av 1970-tallet var det en mengde saker som etterhvert meldte seg. Sentralt på dette tidspunktet sto også konflikten på Våler Skurlag hvor kvinnene fikk oppsigelse fordi «de hadde en mann til å forsørge seg». Men vi hadde en mengde andre saker: kampen for likelønn, 6-timers dagen, barnehager, kamp mot kvinneundertrykking og porno mv.

Denne boka er tjukk på referanser til det som skjedde, ikke minst intervjuer. Derfor er den verdifull. Det er godt å lese dette i en tid av poilitiske hestehandlere, sjarlataner og folk uten respekt for kvinner. Her melder Erna Solberg seg på i et direkte ufint og ufyselig selskap med han vi ikke skal nevne navnet på!

Pluss noen til her hjemme. Denne boka er svært aktuell og velkommen akkurat nå!

Sjekk også

En fantastisk og besnærende krimbok!

Det artige ved denne boka er at her lar Håkan Nesser de to krim-etterforskerne Van …

Stor diktning

Denne boka er rett og slett et eventyr i vår bokverden. Den handler om en …