Lektor Brock

Småmuntert, underholdende. Det kan man uten videre si om denne boka. Den forteller om en aldrende norsk-filolog som legger ut på en pilgrimsreise, en slags renselsesreise, til Frankrike, til landskaper preget av den første verdenskrigens totale vanvidd, til dens redsler og mareritt.

Men om du tidvis minnes en bok om hundreåringen som hoppet ut gjennom vinduet er grunntemaet for denne boka ikke akkurat humoristisk. Det dreier seg om den første verdenskrigen og de vanvittige ødeleggelsene som fant sted, ikke minst de menneskelige lidelsene.

Egil Børre Johnsen: Lektor Brock drar i krigen, Svein Sandnes Bokforlag 2018, 165 s.

Lektor Brock som snart er pensjonist føler at det tetter seg til for ham. Først og fremst møter han det i skolevesenet hvor tendensen til kvantfiisering og måling av resultater er påfallende. Han reagerer sterkt over «matematikken».

Men det er også mer. Han vil søke utløp, en slags renselse for den menneskelige lidelsen med den første verdenskrigen. Han legger derfor ut på en pilgrimsreise til Frankrike, til denne krigens mest kjente steder. Her blander han seg selv inn i begivenheter som har et underfundig preg. Men som først og fremst er preget av det som er overlevert oss. I litteraturen i fremste rekke, gjennom en del kjente verk, hvor Ilden av Barbusse er av dem som trekkes fram.

Hans synd- og forlatelsesreise må sees på bakgrunn av det han har følt hjemme de siste årene, først og fremst i yrket sitt hvor humaniora settes til side. I denne boka settes dette opp mot verdenskrigens lidelse.

Forfatteren Egil Børre Johnsen har utgitt en rekke faglitterære bøker om språk og litteratur. Det er ikke vanskelig å følge ham i hans mer eller mindre underfundige gjøgling med vår tids lettsindigheter satt opp i mot den første store tragedien i forrige århundre.

Dessuten er dette en bok som er rik på det Frankrike kan by på, ikke minst av mat og vin.

Sjekk også

En fantastisk og besnærende krimbok!

Det artige ved denne boka er at her lar Håkan Nesser de to krim-etterforskerne Van …

Stor diktning

Denne boka er rett og slett et eventyr i vår bokverden. Den handler om en …