Kulturnyheter

Vidunderlig vakkert

Oslo Konserthus 29.1.2009 Felix Mendelssohn: Elias, oratorium, Oslo-filharmonien, Oslo Filharmoniske Kor, Fabio Luisi – dirigent, Christiane Oelze – sopran, Birgit Remmert – mezzosopran, Christoph Prégardien – tenor, Jan-Hendrik Rootering – bass

Fabio Luisi, Alle fotos: Kulturspeilet
Fabio Luisi, Alle fotos: Kulturspeilet

Det ble en konsertkveld med vidunderlig vakker musikk. Mendelssohns mektige oratorium tok to timer å framføre og klokka var nærmere ti før vi tumlet ut av Konserthuset med hodet fullt av Mendelssohns toner.

Det er i år 200 år siden Mendelssohn ble født og i Oslo blir begivenheten feiret med framføringen av hans store oratorium Elias.

Elias bygger på legenden om profeten Elias, som er en betydningsfull profet i Det Gamle Testamentet og han kan tillegges en plass på lik linje med Moses.

290109_qOratorie-formen har tydelig inspirert Mendelssohn, her hadde han Händel som sitt forbilde. Det er flere likhetstrekk, teksten var opprinnelig på engelsk – i går sang de på tysk – og verket ble i sin tid ble urframført til voldsom suksess i Birmingham. 

Men det er jo ikke bare Händel som Mendelssohn var inspirert av. Han er også kjent som den som dro fram Johann Sebastian Bach og satte han der han fortjener i musikkhistorien. Faktisk må han ta æren for at Bach i dag er der han skal være, som den kanskje største komponist i musikkhistorien. Inntil Mendelssohn lot Mattheuspasjonen i sin tid framføre var det faktisk en av hans sønner, Phillipp Emmanuel, som var det store Bach-navnet.

De to timene måtte i går i all hovedsak bli viet musikken til Mendelssohn – og ikke minst dramatikken i den. Med kor, fire internasjonale solister og et orgel brummende i bunn ble dette en opplevelse som bare forsterker det som er sagt at musikk er den kunstform som sterkest av alt gjør inntrykk på våre følelser. 

Vi må spesielt framheve det mektige inntrykket koret gjorde. Den italienske dirigenten Fabio Luisi ledet det hele på en myndig måte med klar oversikt.

Sjekk også

Gedigent storslagent

Her gjeldet det å være forsiktlig med supertlativene. For det var full opplevelse på Operaen …

Nytelse

En forsmak på turneen: Oslo-filharmonien står foran en stor Europa-turne i sin jubileumssesong og Griegs …