Kulturnyheter

Andvake

Premiere Det Norske Teatret 28.1.2009
Jon Fosse: Andvake
Med: Svein Tindberg og Benedicte Maurseth (hardingfele), regi: Kjetil Bang-Hansen

Alle fotos: Signe M. Andersen
Alle fotos: Signe M. Andersen

Andvake er en forestilling med et til dels vanskelig, sårt og vondt innblikk i trengte menneskeliv. Men det er finstemt og nennsomt behandlet. Handlingen kan gi assosiasjoner til Josef og Marias søken etter husly. To unge mennesker, hun høygravid, søker et husvære men de får ingen hjelp. De blir avvist fordi hun er tydelig høygravid og de ikke er gift.

Andvake_22Det er Svein Tindberg som bærer forestillingen med tekst avbrudt av korte og lengre sekvenser med hardingfelespill av nyskrevet musikk. Jon Fosse får her fram et samsvar mellom tekst og musikk som betar oss stort. Nydelig er den tilbakeholdne tonen hvor han presenterer to unge mennesker fra deres første møte og kjærlighet. Deres kjærlighetsmøte er sterkt beskrevet og med enkle og bildeskapende ord får Jon Fosse det hele til å leve for oss. Selv om han fortsatt formidler stoffet via sin repeterende fortellerstil, står teksten sterkt fram.

Andvake_13Dette er eminent teater. Jeg kan vanskelig se at det kunne gjøres bedre når man først har valgt en slik form med en forteller og en musiker. Det blir en fullverdig forestilling.

Felespilleren Benedicte Maurseth ble i 2007 kåret som årets unge folkemusiker. Hun står også ansvarlig for musikken som framføres.

Benedicte Maurseth og Svein Tindberg har en ekthet og sikker ro i sin formidling som fenger på en rolig måte. Det er høydramatikk som formidles slik at man som tilskuer blir medopplevende.

Forestillingen varer halvannen time. 

Sjekk også

Strålende

  Spar Dame er noe av det beste så langt i sesongen for Metropolitan Opera, …

1989

I andre del av det forrige århundret er det særlig to år som for ettertiden …