Kulturnyheter

Arven

Arven
dansk film 2003
med Ghitta Nørby, regi: Per Fly

Arven3Den danske regissøren Per Fly arbeider med et større filmprosjekt bestående av tre ulike filmer som skal skildre forskjellige sosiale miljøer. Dette er den andre hvor bakgrunnen er dansk overklasse.

Christoffer, en mann i 30-årene, har etter flere år i familiebedriften brutt ut av dette arbeidet og etablert seg med restaurant i Stockholm og er gift med Maria, som er skuespiller. De lever et godt og fyldestgjørende liv.

Arven1Så begår hans far selvmord. Han er leder for Danmarks største stålbedrift som har vært i familiens eie i fire generasjoner og har hundretalls ansatte. Moren, spilt av Ghitta Nørby, er en meget bestemt og sterk kvinne som nå sitter med aksjemajoriteten og forlanger at sønnen kommer hjem og overtar sjefsstillingen. Dette skaper en rekke problemer og dyp familiesplid både for Christoffer og Maria og hans søster og svoger.

Christoffer ønsker ikke dette men da bedriften er i dyp krise og står i fare for konkurs påtar han seg jobben for et begrenset tidsrom. Dette utvikler seg til et drama som skrur seg til og forandrer menneskene som er involvert og deres relasjoner til hverandre fundamentalt.

Arven2Filmen mestrer å synliggjøre hva en slik tradisjon og oppgave gjør med folks private ønsker, drømmer og følelser paralellført med situasjonen og ansvaret for alle arbeiderne og deres familier i en internasjonal industrisammenheng.

Filmen er noe ujevn i sin fokusering på de ulike temaene men formidler en seriøsitet og et engasjerende uttrykk i sin formidling. Skuespillerprestasjonene er over hele linjen gode med Ghitta Nørby som et lysende eksempel på den beintøffe steinharde manipulerende mor og forrretningskvinne.

Sjekk også

Hvite menn i Afrika

Nå ruller filmen over kinoene land og strand rundt. Det er en fortelling om to …

Sterkt og sjokkerende

Det er en film som nærmest slår tilskuerne i svime. Den er hard, sjokkerende og …