Kulturnyheter

Vil i operaen

alle fotos: Kulturspeilet
alle fotos: Kulturspeilet

Tre fjerdedeler av det norske folk sier i en undersøkelse at de gjerne vil gå i operaen, mens langt over halvparten (60 %) sier at de har et godt inntrykk av den.

Dette er tallenes klare tale i en undersøkelse som ble offentliggjort i dag. Den viser også at den sterkest økende gruppen av besøkende er enslige og kjøpesterke mennesker i alderen 25-49 år.

foaje9Og kulturminister Anniken Huitffeld jubler: – Det er gledelig å se at Operaen når ut til så store publikumsgrupper, sier hun. Spesielt synes hun det er flott at publikumsandelen er blitt betydelig yngre.

– Vi har senket terskelen, sier operaens øverste leder Tom Remlov som en kommentar.

Han kan også notere seg for en strålende sommersesong, delvis i friluft med operataket som amfi og flytescene i sjøen. Her har det vært et uvanlig stor oppmøte av folk med et heller sommervennlig og blandet repertoir, rhytm & blues-artister inkludert.

Lys_NatthimmelUndersøkelsen viser også at operaen oppsøkes av folk uavhengig av om de bor øst eller vest i byen.

Dette er gledelige tall litt over to år etter at kanske verdens mest praktfulle operahus holdt sin åpningsforestilling og det bør være nok en fjær i hatten for de ivrigste sjelene som sto på og aldri ga seg for å få reist bygget, i første rekke tidligere operasjef Bjørn Simensen.

Det er også nok en grunnstøting for Fremskrittspartiets offentlig selvbetaltede hattespisere: i forbindelse med åpningen utbasunerte partiets daværende kulturpolitiske talsmann at han ‘skulle spise hatten sin’ hvis det ikke kom krav om store ekstrabevilninger til driften av det nye huset. Partiets erklærte linje har vært – og er muligens ikke lenger (for hattespising skaper avgjort en lite behagelig ettersmak…) – at opera bare oppsøkes av fiffen og at de mer enn bedrestilte bør betale for moroa selv!

Sjekk også

1989

I andre del av det forrige århundret er det særlig to år som for ettertiden …

Jan Guillou begynner dels å kjede oss på vei mot årtusenskiftet

I sin niende bok om det forrige århundret og sin morsfamilie fra Bergenskanten har Jan …