Kulturnyheter

Vigdis Hjorth

Forfatterinnen fyller 60 i år og i stedet for et festskrift har forlaget hennes invitert til at dette utvalget av kvinner og menn hver skriver en artikkel med det forbehold at Vigdis Hjorth satte en betingelse om at de hver for seg skulle besvare spørsmålet om hun noengang ville oppleve ekte kjærlighet igjen.

Fem kvinner, tre menn og en datter skriver om Vigdis Hjorth, artikler og dikt av Kari Bremnes, Berhard Ellefsen, Irene Engelstad, Line Norman Hjorth, Mimir Kristiansson, Amalie Kasi Lerstang, Toril Moi, Eivind Myklebust og Agnes Ravatn, Cappelen Damm 2019, 114 s.

foto: Kulturspeilet

Med dette glimtet bak øyet slår hun ettertrykkelig fast hvorfor hun har så stor leserkrets. Hun er ertete, lunefull og ikke minst vært omgitt av noen, for ikke å si endel, menn gjennom sine år.

Det var også dette som gjorde undertegnete spesielt oppmerksom på Vigdis Hjorth i sin tid: hennes uvørne stil, gjerne litt på kanten og hennes åpne forakt for å opptre dannet og høflig.

Klart interessant men ikke for å stikke seg ut. Hun var et menneske verdt å merke seg. Og deretter kom bøkene som jeg slukte etterhvert som de kom ut. Hun har gitt meg mange store leseropplevelser gjennom årene.

Her er samlet ni personer som alle skriver artikler om henne, om personen, væremåten men ikke minst om forfatteren og det hun skriver om. Det lille spørsmålet som hun med forlagets hjelp fikk lurt inn, besvares av alle og best fra det kommer kanskje hennes datter som har den fordelen av å kunne oppleve mennene hennes på nært hold gjennom årene.

Jeg synes disse artiklene reflekterer de fleste sider ved Vigdis Hjorth på en god måte. Freidig og frekk? Javel. Men slik skal det være når vi snakker om Vigdis Hjorth.

Denne lille boka gir et mangesidig bilde av henne. Anbefales alle!

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …