Kulturnyheter

Wagner tredimensjonalt

Das Rheingold gjennom 3D-briller i Linz
Das Rheingold gjennom 3D-briller i Linz

Das Rheingold er blitt framført i Linz tredimensjonalt.

De siste årene har Brucknerfest i Linz utviklet et konsept de kaller Klangwolken – klangskyer. Til spektakulær musikk av gjerne Bruckner lages det lysshow i friluft. I år har de tatt steget videre og utviklet en hel opera.

Den er lagt innendørs til Brucknersaal. Til en konsertant framføring av Wagners Das Rheingold med solister og orkester er det laget en tredimensjonal forestilling. Hele salen er kledt i hvitt og publikum får utlevert tredimensjonale briller ved ankomsten.

Det er Brucknerorchester i Linz under ledelse av Dennis Russell Davies som står for denne framførelsen. Med seg har de et lag sangere hvor Turid Karlsen som vi sist så i Den flyvende hollender ute i Oslo-fjorden (se vår omtale) synger i rollen som Freia. Ellers medvirker Iris Vermillion som Fricka, Marjana Lipovsek som Erda og Gerd Grochowski som Wotan (Odin).

Den tredimensjonale teknikken var svært populær på femtitallet. Et haugetall filmer ble laget med denne teknikken for øyet og man kunne kjøpe seg tredimensjonale briller som gjorde det mulig å oppleve dybdeteknikk på filmlerretet.

Det var særlig sci-fi filmer som egnet seg for denne teknikken. Femti år etter er den blitt anvendt i en Wagner-opera. Og hva egner seg ikke bedre enn akkurat Das Rheingold som åpner med Rhindøtrene svømmende på bunnen av Rhinen og avslutter med at gudene går over en gullskimrende bru til nybygde Valhall? Innimellom har Odin og kumpaner besøkt underverdenen og Tor har brukt hammeren sin for å splitte tåken og rydde plass for gudenes inntog i Valhall.

Et slikt sujett ber om å bli visualisert bare man har den rette teknologien til rådighet. Wagner selv lot oppføre et helt scenehus med spesiell arkitektur for å virkeliggjøre spesielt ‘heis’-scenene hvor Odin og kompani drar ned til underverdenen for å hente gullet. Og hvem husker vel ikke årets spetakkel i Bayreuth der Wolfgang Wagner fnysende avviste den unge instruktøren Christoph Schlingensiefs høytflyvende tanker om at hadde han tyve tusen Euro til rådighet skulle han lage en virkelig knallfull video av Parsifal! (se vårt oppslag).

Det er Johannes Deutsch som har stått for utviklingen av det visuelle bildet i Linz. Ars Electronica Futurelab har bistått med datateknologien. 850 kvadratmeter linstoff har gått med til å dekorere salen innvendig. Tyve store prosjektører er med på å skape den tredimensjonale effekten. Antall publikumsplasser er innskrenket og skjermen som viser teksten er blitt utelatt.

i og med et solister og orkester opptrer som en slags sonisk bakgrunnskulisse har det også vært mulig å skape personer som går langt over i fantasiens verden. Kjempene blir riktignok ikke mer enn kjemper men Loke opptrer som en kometsverm. Av og til følte Die Welts medarbeider seg som i en sardinstim eller var henført til en bakterieballett under mikroskopet. Svært irriterende var det at lyd og bilde ikke var skikkelig synkronisert.

Men fantastisk var det. Hva blir det neste?

Sjekk også

Lise Davidsen i Bayreuth

I dag debuterer den norske sangerinnen Lise Davidsen i Bayreuth i rollen som Elisabeth i …

En hårsbredd fra fascismen

Den indiske forfatteren Salman Rushdie hevder et USA nå befinner seg et steg nærmere fascismen. …