Kulturnyheter

37 OG ET HALVT

37 1/2  
Norsk komedie fra 2005 
Regi/manus:Vibeke Idsøe 
Skuespillere: Helén Vikstvedt, Marit A. Andreassen, Ulrikke Hansen Døvigen, Anne Ryg, Pia Tjelta, Kåre Conradi, Jan Gunnar Røyse, Anders Baasmo Christiansen. 
Produsent: John M. Jacobsen Sensur: Tillatt for alle Musikk: Kjetil Bjerkestrand Spilletid:1 time 41 minutter

Helen Vikstvedt og Jan Gunnar R¿ise

I tillegg til å handle om å bli eldre, er Vibeke Idsøe (Jakten På Nyresteinen) sin nye film 37 1/2 en kvinnelig og humoristisk dialog om lykke og ensomhet. Med suksessene til Sex And The City og Frustrerte Fruer, kan man trygt si at ”kvinnefilmer” er populært. Dette er så absolutt en av dem. 

Helen Vikstvedt

37 1/2 er en komedie, men for filmens hovedkarakter, Selma, er det en tragedie å se sannheten i øynene: Hun er 37 og et halvt. Hun har ingen barn, kjæresten har slått opp til fordel for en yngre, hun står i fare for å miste jobben sin i Dagbladet til unge talenter, og ekspeditrisen på parfymeriet sier at huden hennes er to nummer for stor. Sammen med dette, forsvinner Selmas livsglede. 

Men Selma har en drøm om å få en egen spalte i Dagbladet. En dag støter hun på de to mest populære jentene fra barndommen: Janne ”den pene” og Anna ”den mektige”. Selv måtte Selma den gang nøye seg med betegnelsen ”den rare”. Sammen iverksetter de en plan for å få oppfylt Selmas drøm, men det går ikke som planlagt… 

37_2Filmen er befolket av eksentriske rollefigurer: De tre hovedrollene spilles overbevisende av Helèn Vikstvedt (Selma, ”den rare”), Ulrikke Døvigen(Anna ”den mektige”) og Anne Ryg (Janne ”den pene”). Jan Gunnar Røyse, som løp, løp og løp i Erik PoppeHawaii, Oslo, spiller den kjærlighetssyke Axel. Han forelsker seg i Selma. Det er bare ett problem: Han er for ung. Ellers er Kåre Conradi bra som Selmas venn, homsen Sigurd, som driver kaffebaren Latte Liten. 

Men det er Marit A. Andreassen som virkelig krydrer 37 1/2. Hun spiller Selmas sjef og verste mareritt: den selvopptatte superbitchen Irmelin. Hun er ofte overdrevent arrogant, men Andreassen formidler det troverdig, og tipper aldri over og gjør det til ”teit” komedie. 

Vi er så vant med at norsk film er av det seriøse slaget, så det føles derfor godt med en fargerik komedie. Dette er veldig langt fra stor kunst, men en grei film innen komediesjangeren. Enkelte slappe scener, og den uengasjerende kjærlighetshistorien mellom Selma og en yngre fyr trekker filmen ned. Men 37 1/2 lokker frem latteren, samtidig som den har øyeblikk som er roligere og mer ettertenksomme.

Sjekk også

Hvite menn i Afrika

Nå ruller filmen over kinoene land og strand rundt. Det er en fortelling om to …

Sterkt og sjokkerende

Det er en film som nærmest slår tilskuerne i svime. Den er hard, sjokkerende og …