
Det omstridte Osvald-monumentet ble avduket på Østbanen første mai. Vinner-utkastet Knus nazismen, har fått hard kritikk fordi mange mener det er et brutalt kunstverk på linje med de verste tradisjonene fra Sovjet-tiden. Monumentet er utført av Bjørn Melbye Gulliksen.
Motstandsgruppa til Asbjørn ‘Osvald’ Sunde var den mest aktive i Norge fra og med krigsutbruddet 9.april. Den sto bak de langt fleste sabotasjeaksjonene i Norge under særlig første del av krigen og ble brukt til risikofylte og farefylte aksjoner som eksempelvis Milorg ikke så seg i stand til å utføre, for eksempel å hente ut spesielt viktige personer fra Gestapos varetekt i fengselet. Milorg-lederen Jens Chr. Hauge henvendte seg også direkte til Osvald-gruppa da det ble nødvendig å foreta likvidasjoner av spesielt besværlige og farlige nazister.

På tross av sin innsats fikk ikke gruppa den anerkjennelse som andre motstandkjempere fikk. Dette hadde sammenheng med at Asbjørn Sunde var erklært kommunist. Motstandsgruppa fikk sin offisielle anerkjenning og oppreising først i 2013, og dette ble fulgt av en unnskyldning fra regjeringens side. LO-kongressen og det største forbundet i LO, Fagforbundet, bevilget hver en halv million kroner til å reise dette monumentet.

Avdukingsseremonien ble ledet av LO-leder i Oslo, Roy Pedersen. Hans Felix som ledet komiteen for reisningen av dette monumentet, understreket at kampen mot nazismen var brutal og at kunstverkets utforming dermed bærer preg av nettopp dette. I juryen satt representanter for fagbevegelsen, Oslo Kommune og Norsk Billedhuggerforening. Han kom også inn på den motstanden som hadde kommet og unnlot ikke å nevne det poenget at byrådsleder Stian Røyslands uttalelse om at ‘slike monumenter’ skulle ha politiske vedtak bak seg. Felix harsellerte derfor over de som sammenliknet med Sovjet-tiden. Nettopp slike uttalelser fra en Høyre-mann er uttrykk for nettopp det vi forbinder med det verste i Sovjet-tiden, sa han. Han la ikke skjul på at Osvald-gruppa var sterkt omstridt etter krigen, men at de ikke hadde fått den takk og oppmerksomhet som de fortjente.
Fem medlemmer fra Osvald-gruppa, Harry Sønsterød, Lars Bottolfs, Signe Raassum, Anne Mari Mamo og Karsten Hansen, var til stede og foretok sammen avdukningen. Østbanen er valgt som sted for det var her motstandskampen mot den tyske okkupasjonen fikk sin første kjente store aksjon. Osvald-gruppa sprengte både Østbanen og Vestbanen natten før Quisling offisielt skulle innsettes som ministerpresident i 1942.
Den tidligere plaketten som sto ved utgangen av Østbanehallen over falne jernbanefolk under motstandkampen er nå kommet på plass igjen på monumentet. Det var også tale fra lederen av en av jernbanefolkets fagforbund under avdukingen.
Motstanden mot monumentet har også antatt lett komiske former. Noen mener at det ‘stjeler byrommet’ (!), men vier ikke noen ord til all den skjemmende og prangende reklamen som byrommet preges av, heller ikke den langt fra estetiske utbyggingen av storfinansens Bjørvika. Andre som finansmannen Ringnes er bekymret for at den vil stjele oppmerksomhet fra ‘hans’ monument, den langt større og monumentalt ‘brutale’ tigeren som også står på denne plassen. Ringnes er også mannen som av noen (ikke av oss) er blitt beskyldt for å ha vandalisert friluftsområdet i Ekeberg-skogen. Vi er av dem som synes både skulpturene på Ekeberg som tigeren fortjener sin plass – likesom monumentet over Osvaldgruppa og falne jernbanefolk.
Den eneste innvendingen vi kan ha er at selve sokkelen er så høy at man kan ha vanskeligheter med å se at det er et hakekors som hammeren knuser.