Kulturnyheter

Naturens kraft

Nærøydalen, 1836

J. C. Dahl (1788–1857) var den norske kunstneren som kanskje mer enn noen annen skildret norsk natur og nærmest institusjonaliserte den. Han satte en skole, brøytet vei for mange og etterlot seg en sterk arv.

Han var den første av de store romantikerne på 1800-tallet i norsk malerkunst. Noen vil også si han var den største av dem alle. Etter ham fulgte Tidemand og Gude, Sohlberg, Kittelsen med flere. Men ingen kan ta fra ham den selvfølgelige plassen han har i norsk malerkunst. Derfor er utstillingen i hans fødeby Bergen viktig og spesiell.

Kode 2 Bergen 5.5.- 7.10.2018 J. C. Dahl: Naturens kraft

Utstillingen i Bergen er den mest omfattende av J. C. Dahls verk på mange tiår. Mer enn 200 av hans arbeider vises på denne utstillingen.

Uvær på Nærøyfjorden, 1827 – 30

Det er det storslåtte i hans naturbilder som først og fremst bergtar oss. Her ser vi fjellenes grandiose og mektige positurer og dras inn i storm og skumbelagte bølger på fjorden. Man han hadde også et våkent øye for annet. På denne utstillingen ser vi bl.a. hans bybilder fra det Dresden som en gang var og selvfølgelig fra Bergen. Han var mesteparten av sitt liv bosatt i Dresden.

Bergens våg, 1827

Men det er først og fremst naturen i Norge som slår oss. Med sine bilder åpnet han en ny verden for mange. Selv om han var bosatt i Dresden hele sitt liv foretok han mange reiser til Norge, til fjorder, fjell og vidde. Norsk natur ble kjent og kjær for mange, fosser og isbreer, Hardangervidda, Sogn og Telemark ble kjente navn. Han regnes som den første norske bildekunstneren som ble internasjonalt kjent innen malerkunsten og som en av grunnleggerne av den nasjonalromantiske kunsten som oppstod på 1800-tallet. Fra malerkunsten bredte dette seg vidt utover, til Peer Gynt og mye mer.

Han ble også en nær venn av den tyske romantikeren Friedrich i og med at de bodde i samme hus i Dresden.

En viktig utstilling!

Sjekk også

Frida Kahlo

Er du i London i sommer er dette en utstilling du må få med deg. …

Soul of a nation

1968 var et viktig år i amerikansk nyere historie. Årstallet er blitt et synonym, et …