Kulturnyheter

Soul of a nation

Warhol: Muhammed Ali

1968 var et viktig år i amerikansk nyere historie. Årstallet er blitt et synonym, et uttrykk for et levesett, ungdommelig frigjøring med lagt hår, hasj, musikk og politiske omveltninger. Ikke minst i USA med tanke på den kampen den svarte befolkningen førte mot undertrykkingen og det faktiske apartheidsystemet i sør-statene. Det var året for Black Power – Svart makt – og det var året da Black Panthers sto fram.

Benny Andrees: Did the Bear sit under the Tree?

Svarte artister lagde på denne tida kunst som fanget opp denne kampen. Stolte av å være svarte sto de fram med sin selvbevissthet og tro på framtida. Det var ikke bare på seierspallen i Mexico-OL dette foregikk, hvor de to svarte medaljevinnerne dro på seg svarte hansker og hevet den knyttede hånda – det var overalt. Det amerikanske samfunnet ble et totalt annet.

Tate Modern London: Soul of a Nation: Art in the Black Power, vises til 23.10.2017

Hendricks Barkley: Icon for mye Man Superman

Noe av dette på det kunstneriske området fanger denne utstillingen i London opp. Engasjerende kunst men også kunst som viser stolthet og selvbevissthet. Til dels provoserende i sitt uttrykk. Da glemmer vi ikke at kampen på langt nær er forbi, noe dagens slagord om Black Lives Matter viser.

Den tidens helter og store personligheter avbildes, som Martin Luther King, Malcolm X, Angela Davis, John Coltrane og Muhammad Ali.

Noe av det aller beste i amerikansk samtidskunst stammer fra denne perioden og det er det nye stolte Amerika som bærer det fram.

Det gir oss varme og noe å tenke på i tider som dette.

Utstillingen står oppe til ut i oktober.

Sjekk også

Frida Kahlo

Er du i London i sommer er dette en utstilling du må få med deg. …

Naturens kraft

J. C. Dahl (1788–1857) var den norske kunstneren som kanskje mer enn noen annen skildret …