Rotløs ungdom (Rebel Without a Cause)
amerikansk film fra 1955
med: James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo, Corey Allen, Dennis Hopper
regi: Nicholas Ray
Rotløs ungdom er en film med klassikerstatus. Den kom i 1955 og var for alvor James Deans store film, og bare en av tre som han spilte hovedrollen i før han døde i et biluhell.
Mange vil sette denne filmen høyest av dem. Uansett er det her hvor James Dean får anledning til å spille seg ut, forme en type av en ungdomsopprører som kom til å bekrefte og forstørre mytene rundt ham selv. Her møter vi ham som en illsint ung mann, en opprører som ikke finner seg til rette, en person slites mellom foreldregenerasjonens krav til tilpasning og ungdommens brennende virketrang og det “å finne seg sjæl”.
Filmen er ukompomissløst femtitalls. Når den nå bringes ut igjen til oss i en slags nyopp-pusset versjon – dvs. uten lydskurr og blink på lerrettet – er det et rått men ekte gjensyn vi får med 1950-tallet. Filmen er i gjennomgående mørke toner, det er knapt en scene som finner sted i dagslys.
Vi befinner oss i en soveby nær Los Angeles. Filmen starter med en lang innendørs-scene fra en politistasjon hvor hovedpersonene møtes. Jim (James Dean) er brakt inn for fyll og foreldrene kommer for å hente ham og ‘snakke ham til rette’.
Raske hopp til skolen. Ungdommen konfronterer hverandre i slagsmål og i den berømte “chicken-run”-scenen hvor det gjelder å kjøre bilen raskest mulig mot et stup og kaste seg ut i siste liten. Det gjelder å være siste mann ut…
Filmens kjernepunkt er ungdommens rastløshet og opprør mot foreldregenerasjonens materielle verdier. Miljøet er høyere middelklasse, det vil si, materielt rike og veltilpassete mennesker. Jakten på tilhørighet og identitet er noen av stikkordene, men også foreldrenes svik overfor de unge. Filmen gir raske riss av dette. Den er usentimental og tildels rå i sin usminkete framstilling.
Rotløs ungdom er ikke den første filmen som tar opp dette, ei heller den siste. I dag er dette temaet allerstedsnærværende nær sagt døgnet rundt på hver eneste kommersielle TV-kanal. Men filmen har kanskje mer enn noen annen bidratt til å sette dette temaet på dagsordenen.
Først og fremst er det James Deans film. Med denne filmen skapte han filmhistorie. Et gjensyn med ham gir stor filmopplevelse.