Kunstindustrimuseet 18.01.08-31.08.08
Grete Prytz Kittelsen. Emalje og design

Hun er blitt kalt Nordens design-dronning. Gjennom sitt lange virke har hun satt preg på hverdagen til oss alle med sine gjenstander. I 1954 mottok hun “designernes Oscar” på Triennalen i Milano. Hun er nå over 90 men fremdeles aktiv. Merkelig nok er ikke navnet hans blant de man finner i kjendisbladenes førsteoppstilling. Det skal vi på sett og vis kanskje være glade for, og notere at samfunnet vårt ikke er fullt så ellevilt galt likevel.

Men at hun er et navn som absolutt trenger å bli viden kjent langt utover de engere kretser er denne utstillingen et sterkt vitnesbyrd om. Her forbløffes du ikke bare over at du møter igjen gjenstander du finner i ditt eget kjøkkenskap.
Særlig pryd- og smykkegjenstandene gjør et overbevisende og stort inntrykk. De står for førsteinntrykket på denne utstillingen. Derfor er overraskelsen ganske stor når du kommer til noen av de siste gjenstandene på utstillingen. Er dette mulig? tenker du når dagligdags gjenstander du mer enn gjerne kjenner plutselig står foran deg.
Kunstindustrimuseet stiller nå ut 250 av hennes arbeider. Vi finner såvel vakre smykker, noen i sølv, som vanlige bruksgjenstander. For mange av disse kasserollene, bollene og fatene har forlengst funnet veien inn i de tusen hjem. Se etter, du finner sikkert arbeider av Grete Prytz Kittelseninne i kjøkkenskapet ditt et sted.
I dag er disse arbeidene ikoner over 60-tallet. De er ettertraktede samlergjenstander men først og fremst er de bruksgjenstander som de aller fleste av oss vil dra kjensel på.
Det er derfor denne utstillingen er spesiell. For mange er kanskje navnet Grete Prytz Kittelsen lite kjent. Men når vi ser eksklusive prydgjenstander og smykker du bare forbløffes over på samme utstilling som den bollen du finner hjemme hos deg selv, og ikke har tenkt videre over, slåes du av hvordan designen når så nært inn til oss alle i vårt daglige miljø med sine gjenstander.
Hun arbeidet i familiefirmaet Tostrup fra 1945 til dette ble solgt i 1956. I noen år arbeidet hun for Catrineholm i Halden. Det er først og fremst hennes behandling av emalje som er bemerkelsesverdig. Hun tegnet og freste i metallet med et tannlegeliknende bor. Derved oppnåde hun å få fram spesielle farver og mønstre.
Grete Prytz Kittelsen kan se tilbake på en svært lang karriere. Den strekker seg fra Paris-opphold før krigen til samarbeid med nære venner som Jørn Utzon, Alvar Aalto og Sverre Fehn i årene etter, og fram til i dag. Hun har kanskje mer enn noen annen bidratt til å sette begrepet ‘Scandinavian Design’ på verdenskartet. Hun er dronningen i norsk og nordisk design.