Nasjonalmuseet 7.6. – 13.8.2006 Dei tre dimensjonane av Don Quijote – Don Quijote og spansk samtidskunst (omtale lagt ut på nettet 8.7.2006)
Blanca Muñoz’ Cueva de Montesinos (2005)
Samtidig med det spanske kongeparets besøk i Norge åpnes en utstilling på Nasjonalgalleriet med spanske samtidskunstnere, tema Don Quijote. På hvilken måte influerer den spanske eventyreren kunstuttrykket i dagen Spania, eller sagt på annen måte, hva ser dagens spanske kunstnere i denne sagnskikkelsen?
Míguel Navarro: Lanza afilada
Utstillingen er kommet i stand i samarbeid med spanske myndigheter i forbindelse med 400-års jubileet for Don Quijote i fjor. Det har skjedd i samarbeid med Reina Sofie-museet i Madrid. De tyve kunstnerne som er representert på denne utstillingen er alle invitert til å skape verk som gir uttrykk for hvordan de ser på sagnfiguren og hans verden.
Dermed har vi fått en utstilling som er tvers gjennom original. Den personlige visjonen hos hver enkelt gjennomstrømmer verkene. Således kan man oppleve denne utstillingen i forskjellige faser – eller etapper for å si det slik. Her er ingen endimensjonal trist ridder, slik han framtrer for mange av oss i ettertiden, men et uttrykk som spenner over det meste. Og assosiasjonene oppstår av dette møtet.
Her er installasjoner, skulptur, maleri og film. Noen verk dekker hele rom og store veggflater, andre er nesten i miniatyr.
Blanca Muñoz‘ sveisete og glansete metallplater, Cueva de Montesinos,er et verk som umiddelbart gjør stort inntrykk. Om det var den unike lyssettingen eller om det var selve verket som ved å få tre lyskasterer på seg skapte slikt liv, skal være uvisst. Men dette er et helt unikt verk, spennende, fantasivekkende – og kosmisk.
For vi lar oss lese at kunstneren har visjoner som lar seg lede i retning av det astronomiske. Hvorvidt dette har gjort utslag i dette spesielle verket, skal være usagt. Det skaper uansett nysgjerrighet og luft rundt seg. Skyggevirkningene er en viktig del av verket.
Don Quijote er i seg selv et eventyr. Det er 400 år siden boka om hans eventyr kom og gjennom årene er historien om hans eventyr gått over en hel verden. Han er kanskje den mest berømte spanjer som noengang har levd. De fantastiske historiene han gir i eventyrene sine har fascinert oss i mer enn fire hundre år. Vindmøller er ildsprutende drager og en gåseflokk på plenen en hel armada med krigere.
I seg selv gir denne fantasirikdommen – og mannen selv – inspirasjon nok i seg selv. Han gir fantasien en utrolig næring. Vi synes synd på ham, vi trekker på smilebåndet av ham – og vi lar oss overvelde av den utrolige selvbevisste småfrekkheten han oppviser.
Derfor er denne utstilingen bare et supplement. For det du føler etterpå er mer nysgjerrighet overfor sangfiguren, mer lyst til å lese eventyrene hans pånytt og drømme deg bort i den utrolige verden han skapte. Gjenstandene rundt oss har latt seg inspirere av ham, man kan si at noen kanskje er utført i ‘håns ånd’, og derfor står selve originalskikkelsen mye sterkere for oss etter å ha besøkt denne utstillingen.
Det er Don Quijote det dreier seg om. Uansett kosmiske eller astronomiske metallflater, lanser eller ridderdrakter. Utstillingen vekker eventyret i oss og får oss til å oppsøke de fantastiske historiene og gjennomgå de utrolige ferdene pånytt.