Trond Moi: 100 retter , Gyldendal 2005 192 s. , Toralf Bølgen: 100 viner, Gyldendal 2005 191 s.
Bølgen og Moi har denne høsten skilt lag, i alle fall på bokfronten. Trond Moi har på sin side plukket ut hundre av sine kokkekunster og presentert dem i boken “100 retter.” Her finnes delikate cocktails, mat i forbifarten for de litt sultne, samt masser av delikatesser fra havet og fra slakteren, for ikke å snakke om den søte avslutning. Bokens desidert største styrke er å se at fiskerettene er i flertall i forhold til kjøttrettene. Et bevisst valg, som gjør oss oppmerksomme på det enorme potensial fiskedisken har. Moi inspirerer til å ikke gå forbi neste gang. I tillegg sper Moi på med artige anekdoter og spenstige “kryssklipp” av drinker, matretter og kroppslige tilstander.
Toralf Bølgen har på sin side holdt seg til sitt eget fagfelt, de gode vinene. Her finnes 100 viner for enhver lommebok, mest konsentrert i prisklassen mellom 100-200 kroner i Vinmonopolets hyller. Vinene får fyldig og rettferdig omtale, og språket er overraskende lett forståelig. Dette er bøker man umiddelbart liker og de får foreløpig hedersplassen i bokhyllen. Problemet er bare at vi vil ha mer av de to herrer, så vi gleder oss til fortsettelsen. Stort pluss også til fotograf Mats Widén som har tatt praktfulle bilder for både Bølgen og Moi.