
Dagbladet er på god fart mot undergangen. På få år har opplagstallet blitt halvert. Sjefsredaktøren trekker seg og journalistene er i opprør mot de mange oppsigelsene. I tillegg har de private eierne spekulert bort avisas grunnkapital og eiendommer og gitt seg selv kjempefortjenester.
For inntil noen få år siden var Dagbladet ensbetydende med kritisk journalistikk på venstresida i norsk politikk. Særlig gjaldt dette kulturområdet. Mange skarpe penner har i årenes løp vært tilknyttet avisa og noen av våre fremste forfattere var faste bidragsytere.
I dag er dette totalt forandret. Med den nye tids dramatiske krav til sensasjoner og ego-fiksering slo Dagbladet selv hull på sitt ståsted med å forsøke seg med mer eller mindre innholdsløst svadastoff. Dermed har leserne gradvis vendt ryggen til avisa. De finner ikke lenger noen identitet i det som skrives. Hvem er interessert i puppestellet til den og den skuespilleren eller hvem som ligger med hvem?
Berner-gruppen og Jens P. Heyerdahl som eier avisa, har på hele 2000-tallet operert med vanvittige finanssprell med å opprette fiktive selskaper, selge til seg selv, pantsette avisas eiendommer og dermed føre avisa ut på en vill ferd hvor fjorårets finanskrise slo fullstendig bunnen ut. I tillegg har Oslo Bystyre vendt tommelen ned for ytterligere spekulasjoner med eiendom og bygg for selskapet.
Dagbladet har en lang og ærverdig plass i norsk presse, kulturliv og politikk. Vi må bare se i øynene at denne tiden nå er forbi og at avisakonsernet er på vei mot avgrunnen. Enkelte har foreslått å slå sammen Dagbladet med Dagsavisen og Klassekampen. For Dagsvisens (eks. Arbeiderbladet) og Klassekampens del er vi av dem som synes dette er en dårlig ide. Det er ikke nødvendig å føre flere med seg utfor stupet.
Likevel er det på et felt hvor Dagbladet ikke bare holder stand men er delvis ledende. Deres nettjournalistikk er svært god. Men her slår avisa seg selv i hodet. Det som har vært og kanskje til en viss grad fremdeles er avisas styrke, nemlig den seriøse delen av kulturlivet blir holdt utenfor nettet.
Det er trist. Farvel Dagbladet.