Spar Dame er noe av det beste så langt i sesongen for Metropolitan Opera, slår New York Times fast i dag i sin hyllest av den norske sopranen Lise Davidsen som debuterte her på fredag. Oppsetningen har introdusert en sopran som vil glede oss i årene som kommer. mener avisa. Av kommende oppsetninger med Lise Davidsen på Metropolitan nevnes …
Les mer »Mariss Jansons
Fra St, Petersburg kom søndag den triste meldingen om at Mariss Jansons er død. Han er den som sanns…
Jan Guillou begynner dels å kjede oss på vei mot årtusenskiftet
I sin niende bok om det forrige århundret og sin morsfamilie fra Bergenskanten har Jan Guillou etter…
Gedigent storslagent
Her gjeldet det å være forsiktlig med supertlativene. For det var full opplevelse på Operaen på sist…
Kjøss meg i ræva
– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som er svært sjelden …
Haddy Njies dagbok
Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun gi…
Lyden av Oslo
Dette er en bok som faller i to klart atskilte deler: den ene fra 1919 og fram til ca. 1970, den and…
Brynjar Hoff
Dette er litt av et kjempeløft, en utgivelse av en boks med ni CD’er, alle viet oboisten Brynjar Hof…
Grandios Mahler
Hvor gammelt er CD-formatet? Vi tok til å undres da vi nylig fikk denne CD’en i hende. For den så ak…
Furet værbitt
Det er stort spenn i Anne Holts nye bok, den andre med hennes nye krimhelt Selma Franck. Her virvles…
Ikke overraskende at operasjefen går
Det er ikke overraskernde at Annelese Miskimmon har valgt å fratre som operasjef i Bjørvika midt i p…
Svenske tilstander
Et nytt ord har sneket seg inn i språket vårt de siste årene og forårsaket et tilskudd til debatten.…
Gratulerer!
Gratulerer! Her trår vi til med store bokstaver og utropstegn. Noe annet duger ikke. For det er en b…
Siste om Salander
Da Stieg Larsson plutselig falt om og døde i 2004 hadde han fullført tre vanvittig flotte bøker om L…
Farlig farvann
Årets dokumentarbok fra Alf R. Jacobsen er beretningen om hurtigruta under krigen, da særlig farten …
Siste posteringer
desember, 2019
-
1 desember
Mariss Jansons
Fra St, Petersburg kom søndag den triste meldingen om at Mariss Jansons er død. Han er den som sannsynligvis har betydd mest for norsk musikkliv de siste femti årene. Etter at han overtok som sjefsdirigent i Oslo-filharmonien bygget han orkesteret opp til å bli et av de fremste i verden. Det ble invitert til å spille overalt og etterlot seg …
Les mer »
november, 2019
-
26 november
Jord
En nærmest rabulistisk roman, spenstig og frittflyvende. Mattias Faldbakken: Vi er fem, Oktober forlag 2019, 204 s. Kunstmaler og forfatter Matias Faldbakken er ikke beskjeden der han tegner ut en roman fra tjukkeste bondebøgda. Her er jord det dreier seg om, men kanskje på en litt annen måte enn det vi forstår med det. Snarere grenser fortellingen opp mot en …
Les mer » -
20 november
1989
I andre del av det forrige århundret er det særlig to år som for ettertiden er blitt stående som merkepeler, 1968 og 1989. Det første indikerer en slags vestlig kulturrevolusjon, at ungdommen tar over i musikk, mote, holdninger og vaner. Men det andre er det viktigste, det står for kanskje noe av det aller mest betydningsfulle som har skjedd i …
Les mer » -
12 november
Jan Guillou begynner dels å kjede oss på vei mot årtusenskiftet
I sin niende bok om det forrige århundret og sin morsfamilie fra Bergenskanten har Jan Guillou etter min mening levert noe på grensen av det kjedeligste jeg til nå har lest av ham. Han har i sin tid skrevet det flotteste og skarpeste av spenningslitteratur og politisk krim i Norden. Hamilton-bøkene lever ennå i gjentatte nye filmatiseringer. Jan Guillou; Den …
Les mer » -
8 november
Mäkelä
I sin jubileumssesong ser man ikke bare bakover men også framover. Store navn i orkesterets historie, som først og fremst Mariss Jansons, skal markeres. Men også den kommende sjefsdirigenten, den unge finnen Mäkelä, presenterte seg på denne konserten i jubileumssesongen. Ikke uten grunn trekker vi Mariss Jansons navn opp fra hatten når vi skal skrive om ham. Begge var unge …
Les mer » -
2 november
Gedigent storslagent
Her gjeldet det å være forsiktlig med supertlativene. For det var full opplevelse på Operaen på siste fredag i oktober, det kom nesten, bare nesten, opp mot det storslagne vi fikk oppleve med slavekoret på åpningsgallaen i 2008. Mahler: Symfoni nr. 8, Oslo-Filharmonien, Operaorkestret, Sopran: Iréne Theorin, Marita Sølberg, Mari Eriksmoen, mezzo sopran: Tone Kummervold, Charlotte Hellekant, tenor: Nicolai Schukoff, …
Les mer »
oktober, 2019
-
31 oktober
Kjøss meg i ræva
– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som er svært sjelden å oppleve fra den kanter er Dag Solstad lynende forbanna på Klassekampen i dag. Han har opplevd kultursidens manipuleringer med innlegg og kritikk over hans skrivestil som sårende. Og det har ham grunn til. For det er selve forfatterens uttykksmåte, den som …
Les mer » -
30 oktober
Haddy Njies dagbok
Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun gift med Trond Giske, Arbeiderpartiets tidligere nestleder. Hun har skrevet en bok om den belastningen den lille familien deres ble utsatt for i tre måneder i fjor. Mye av det gledeligste som har skjedd det siste året er #metoo-kampanjen. Kvinner har endelig fått anledning til …
Les mer » -
29 oktober
Lyden av Oslo
Dette er en bok som faller i to klart atskilte deler: den ene fra 1919 og fram til ca. 1970, den andre fra 1970 og fram til og med i dag. Grunnen er selvsagt Mariss Jansons og det voldsomme løftet som skjedde med orkesteret under hans ledelse. Oslo-filharmoniens historiebok går dyot og omfamgsrikt til verks, men det er likevel en …
Les mer » -
28 oktober
Brynjar Hoff
Dette er litt av et kjempeløft, en utgivelse av en boks med ni CD’er, alle viet oboisten Brynjar Hoff. De er hentet fra ulike perioder av hans solistliv. Det er lagt vekt på fullstendighet slik at vi også får de legendariske innspillingene med det engelske kammerorkesteret med oss. Brynjar Hoff var en enestående utøver på obo. Han spilte med Operaorkesteret …
Les mer » -
14 oktober
Grandios Mahler
Hvor gammelt er CD-formatet? Vi tok til å undres da vi nylig fikk denne CD’en i hende. For den så akkurat slik ut som noen CD’er så ut på den tiden, dvs.- «gamle dager» , med litt kunstnerisk stæsj, bilde på skrått osv. Mahler: Symfoni nr. 3 d-moll, Oslo-filharmonien, dir.: Mariss Jansons, Randi Stene -mezzo sopran, Sølvguttene, Oslo filharmoniske kor, …
Les mer » -
12 oktober
Furet værbitt
Det er stort spenn i Anne Holts nye bok, den andre med hennes nye krimhelt Selma Franck. Her virvles vi tett inn i etterkrigstidens skandale som de hemmelige Stay Behind-gruppene og nåtidens internetthets av muslimer og ‘de mørke’. Dessuten forsyner den tidligere justisministeren seg fritt på øverste hylle av skandaler i den offentlige verden. Særlig blandt de mørkeblå som har …
Les mer » -
11 oktober
Nytelse
En forsmak på turneen: Oslo-filharmonien står foran en stor Europa-turne i sin jubileumssesong og Griegs a-moll konsert står, skal vi si, selvsagt på programmet. Når orkesteret presenterer seg på denne måten med vår fremste pianist, er det ikke annet enn høytid å melde. Og jubel i taket ble det også. Oslo Konserthus 10.10.2019 Arne Nordheim: Canzona, Grieg: Klaverkonser a-moll, Sjostakovitsj: …
Les mer » -
9 oktober
Ikke overraskende at operasjefen går
Det er ikke overraskernde at Annelese Miskimmon har valgt å fratre som operasjef i Bjørvika midt i perioden. Mye pekte mot dette, oppsetningene hun fikk vist var trauste og solide nok, men det var ingen spenning og fantasi knyttet til hennes operavalg. Dog må nevnes forrige sesongs Billy Budd og nylig Rigoletto, men med et par lyspunkt til bar operaoppsetningene …
Les mer » -
6 oktober
Fett asså
Fett asså! Ja, det er vår dom tross vedvarende buing fra salen under applausen. For årets Rigoletto er virkelig en forestilling verdt og se. Og det sørger komponisten for! Premiere Den Norske Opera & Ballett 5.10.19: Verdi: Rigoletto, med: Yngve Søberg, Lina Johnson, Mario Chang, Guenes Guerle, Astrid Nordstad, Olga Sliepnova, Zaza Gagua, Magnus Dorholt Kjeldal, Eirik Grøtvedt, Natansel Nasile …
Les mer » -
3 oktober
Svenske tilstander
Et nytt ord har sneket seg inn i språket vårt de siste årene og forårsaket et tilskudd til debatten. Begrepet «svenske tilstander» settes ut av den ene part i norsk samfunnsdebatt for å avskrekke den andre. Men hva ar det? Tidligere venstrekjøring dreier det seg i hvert fall ikke om. Bjarne Riiser Gundersen har studert i Sverige i flere år …
Les mer »
september, 2019
-
29 september
Gratulerer!
Gratulerer! Her trår vi til med store bokstaver og utropstegn. Noe annet duger ikke. For det er en bauta i norsk kulturliv som med dette har sin 100 års bursdagsfest. For en fest ble det. Stor jubel og grandios fest. Slik skal det være når vi feirer hundreårsdagen for dette orkesteret. Oslo Konserthus 27.9.2019 100 år Jubileumskonsert Rolf Wallin: Soundspeed …
Les mer » -
24 september
Siste om Salander
Da Stieg Larsson plutselig falt om og døde i 2004 hadde han fullført tre vanvittig flotte bøker om Lisbeth Salander og Michael Blomquist. Retningen var klar: tradisjonell svensk krim med venstrekjøring, det var som spyttet ut av stilretningen som i sin tid på 1970-tallet startet med Sjöwall/Wahlöös krimromaner som dannet et mønster med sin samfunnskritikk og klart venstrevridde holdning. Og …
Les mer » -
18 september
Farlig farvann
Årets dokumentarbok fra Alf R. Jacobsen er beretningen om hurtigruta under krigen, da særlig farten rundt Nordkapp og til og fra Øst-Finmark. Det er en gripende, dels hjerteskjærende fortelling som til nå har ligget mer eller mindre i skyggen av norsk krigshistorie. For Hitler var den langstrakte norskekysten av stor strategisk betydning. Med alle sine knudrete fjordarmer ville den kunne …
Les mer »