Kulturnyheter

Gledelig gjensyn med Nøtteknekkeren

foto: Jörg Wiesner
foto: Jörg Wiesner

Den Norske Opera & Ballett 3. og 4.12.2014 Tsjaikovskij: Nøtteknekkeren 2014, Nasjonalballetten, Ballettskolen, Operaorkestret, Barnekoret, koreografi: Dinna Bjørn, scenografi: Nadine Baylis og Minna Wallenius, kostymer: Nadine Baylis, musikalsk ledelse: Terje Boye Hansen

 

Premierejubel og første runde applaus for Emilie Jørgensen (Lille Clara), Ole Willy Falkhaugen (Herr Drosselmeyer) og Emma Lloyd (Clara). Foto: Lisbet R. Jarto
Premierejubel og første runde applaus for Emilie Jørgensen (Lille Clara), Ole Willy Falkhaugen (Herr Drosselmeyer) og Emma Lloyd (Clara). Foto: Lisbet R. Jarto

Det er blitt en vital og godt gjennomført forestilling. Nøtteknekkeren 2014 utløste sus i salen og flere spontane gledesutbrudd i begeistring fra  publikum på premieren: «Aldri sett noe så vakkert!»

Vi opplevde fantastiske kostymer, klassisk og eventyraktig, og ikke minst fenomenal dans.

Vi så forestillingen to dager etter hverandre. Det er forskjellige besetninger de ulike kveldene, noe som gjør det mulig å se to forestillinger etter hverandre og oppleve at du ser nesten helt forskjellige dansere fra dag til dag og hvordan det utføres i samme koreografi. Det er derfor flott å se at Nasjonalballetten har så mange dyktige dansere at du kan oppleve en forestilling  på så høyt nivå to dager på rad, noe som særlig kom til uttrykk i de korte kjente dansene.

E. T. A. Hoffmanns eventyr om Nøtteknekkeren og musekongen er fra 1816. Hoffmann er jo ellers kjent fra operaen Hoffmanns eventyr som er blitt spilt et par sesonger på operaen i Bjørvika. Hoffmann har forøvrig hatt stor betydning for fortellerkunsten i det tysk-språklige området, om enn kanskje i noe mer grotesk form enn vi opplever  i denne ballettforestillingen. Han har hatt stor betydning i å lete fram en dypere psykologi. Det at Tsjaikovskij bruker en fortelling av Hoffmann er ikke tilfeldig, tatt i betraktning hans kompliserte livssituasjon.

foto; Jörg Wiesner
foto; Jörg Wiesner

Vi har sett denne forestillingen en god del ganger, ikke minst på den gamle operaen på Youngstorget. Det vi vil si om årets opppsetning er at de har fått mer spontanhumor og morsomme lekne situasjoner og klart å løfte forestillingen betydelig. Danserne tar noen sprang som er virkelig imponerende spesielt i pardansen mellom Sukkerfeen – Maiko Nishino – og Prinsen – Dirk Weyershausen – første kvelden. De gjør det lett og elegant, så kompliserte som noen av dansepartiene er.

Dirk Weyershausen som Prinsen har full kontroll, han har den sikkerheten som få dansere har. Både han og Nishino utfører dette så du omtrent ikke tror dine egne øyne.

Jubel for alle sammen! Dag 2. Foto: Lisbet R. Jarto
Jubel for alle sammen! Dag 2. Foto: Lisbet R. Jarto

Som herr Drosselmeyer opplevde vi første kvelden Ole Willy Falkhaugen. Han tolker denne rollen på en slik måte at vi blir revet med i hans trollerier.

Andre kvelden opplevde vi Samantha Lynch (Snedronningen) som myndig i sin rolletolkning.

Osiel Gouneo danset Prinsen 4.12. Han viser igjen hvilken ypperlig danser han er, sikker og myk i solo-partiene og i samdans med Grete Sofie Borud Nybakken.

foto: Jörg Wiesner
foto: Jörg Wiesner

11-årige Emilie Jørgensen danset lille Clara på den første forestillingen mens Maria C. Astrup Strand danset den andre. Begge gjorde en fin rolletolking og var dyktige i utførelsen, lekne, tøffe og friske.

Instruksjonslaget har vært omfattende ved siden av koreograf Dinna Bjørn. De har jobbet frem denne forestillingen på en seriøs måte.

I og med at dette er lagt opp som en drøm, er dette fint tilrettelagt som fortelling. Som i en lang drømmesekvens kan man godta dette som det er uten å stille spørsmål ved det. Overgangen fra lille Clara til voksen Clara er gjort på en meget sober måte. Emma Lloyd var her svært uttrykksfull første kvelden.

Terje Boye Hansen har sørget for å tilrettelegge Tjaikovskijs herlige musikk som vil være kjent for  mange. 

Produksjonen hadde premiere i 1994 med scenografi og kostymer designet av Nadine Baylis. Siden er det blitt gjort noen justeringer. Uttrykket er det samme som tidligere, men på en mystisk måte virker alt nytt hvert år. Eventyrkostymene har troverdighet og gir dansen den store julefestfølelsen. Scenografien har fått et løft av nye tepper designet av Minna Wallenius.

Det er ikke ofte du kan oppleve klassisk ballett. Nå har operaen en forestilling hvor man kan se dette på høyt nivå. Du gisper og omtrent holder pusten.

I år kan det skrives 20 år med julemagi for Nøtteknekkeren. I fjor ble det gitt ut bok illustrert med bilder fra Nasjonalbalettens forestillinger. I år blir forestillingen gitt ut på DVD. Vi er allerede spente på hva som skjer til neste år.

 

 

 

Sjekk også

Helt rått

For et ballettkompani vi har! Og hvilket utrolig operaorkester! Det var en ballettkveld med smell …

Klosterliv

Dette er den tredje operaen i Puccinis Il trittico, tre enaktere som han føyde til …