Kulturnyheter

Demoninstruktør fikk fingeren i Gøteborg, ble sagt opp rett før premieren

 

Fra oppsetningen av Boris Godunov i Gøteborg, foto: Mats Bäcker

Ved Gøteborgs-operaen har det de siste dagene vært store tumulter. Vi sikter ikke bare til premieren på Boris Godunov nylig, en opera om maktutøvelse som er betegnet som en seier for operaen, dens ensemble, kor og orkester, men det som skjedde like forut: instruktøren ble kastet ut.

En av de virkelige størrelsene innen operaverdenen i dag, tyske Peter Konwitschny sprakk totalt på en orkestermusiker og skjelte ut vedkommende etter noter i alles påhør. Det var mange til stede siden dette var en applausprøve rett før premieren. Det var kor, barnekor, orkestermusikere, et stort ensemble og mange som hadde med produksjonen å gjøre til stede.

Konwitschny

Operaens kunstneriske leder Stephen Langridge, sa ganske kort at han hadde trådt over en grense, den streken han ikke skulle, og at det derfor ikke var noen vei utenom.

Pressesjefen Marie Branner fulgte opp. Hun sa at at operaen satte foten ned for den stjernedyrkingen av genier som gjerne blomstrer i operakunsten.

Men dette er et problem som angår langt mer enn opera. Det kunne like gjerne vært teater, film, orkesterdirigenter, eller kunstnere sånn i alminnelighet. Det er ikke første gangen at store navn rett og slett mister besinnelsen eller bryter alle hemninger. Demoninstruktør er kallenavnet innen teaterkretser.

Men det er ikke hver dag at man reagerer så raskt og kontant som i Gøteborg. Det er derfor ikke rent få som har reagert positivt på Gøteborg-operaens faste holdning. Altfor lenge har man følt det slik at man skulle ‘jatte med’ de store geniene, eller rett og slett ikke turt å si fra.

En av de som opplevde utskjellingen var et medlem av koret som også er viseordførende i Symf, yrkesmusikernes fagforbund. Anna-Karin Simlund sa det var temmelig ubehagelig: han ble veldig aggressiv, sier hun. Når man forsøkte å roe ham ned hadde han sagt: Vet du ikke hvem jeg er?

Peter Konwitschny er en av de store stjernene i operaverdenen i dag. Han er opprinnelig fra Øst-Tyskland og har flere ganger blitt utropt som årets regissør av det anerkjente tidsskriftet Opernwelt. Han har tidligere satt opp Salome i Gøteborg.

Ledelsen ved operaen får sterk ros for sin faste holdning og at de tok en så rask beslutning.

Sjekk også

Ikke overraskende at operasjefen går

Det er ikke overraskernde at Annelese Miskimmon har valgt å fratre som operasjef i Bjørvika …

Lise Davidsen i Bayreuth

I dag debuterer den norske sangerinnen Lise Davidsen i Bayreuth i rollen som Elisabeth i …