Kulturnyheter

Det bisarre og korrupte

Llosa

Llosa er Perus store forfatternavn og en av de mest leste i dag i Sør-Amerika. Han ble tildelt Nobel-prisen i 2010.

Som i mange av sine bøker balanserer han på grensen av det virkelige og henter sitt tema fra den politiske verden. Denne gangen dreier det seg om et sladre- og skandaleblad som henger ut en mektig gruve-eier. Dermed oppstår forviklinger og llosa pendler fint mellom de forskjellige miljøene i denne boka, gjerne helt mot ytterkanten. Han driver avgjort harselas med styresett og politiske motstandere i Peru. Opprinnelig venstrevridd Castrotilhenger stilte han opp som presidentkandidat for en sentrum-høyre liberal allianse i 1990 men tapte og emigrerte deretter til Spania.

Luis Vargas Llosa: Der fem veier møtes, Gyldendal forlag 2017, 272 s.

I denne boka stiller han tingene på hodet og helt mot slutten av boka bryter han den fortellende formen og lar fortellingen ende på en nærmest fabulerende absurd og uvirkelig måte. Jeg likte denne vrien.

Peru

Så får da personene i handlingen knapt noen nåde. Her pendles det mellom skandalejournalistikk og korrupte politikere samt overklassens mer eller mindre bisarre utskeielser og (u)vaner. Bakteppet er et samfunn hvor maoistgeriljaen Den lysende sti herjer med terror og kidnappinger og hvor overklassen velter seg i utskeielser og rikdom.

Uvandt lesing hvor fortellerspråket kan skifte brått fra det nærmest søt-aktige ukebladsaktige til avslørende og harde realistiske skildringer av makt og korrupsjon hvor du mer enn aner at forfatteren har en bestemt agenda.

Du loves overraskelse på overaskelse.

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …