Kulturnyheter

Wagner-Lieder

Wagner Lieder? Egentlig en selvmotsigende tittel for Wagner skrev jo ikke akkurat Lieder!

Richard Wagner var ikke kjent som noen komponist av sanger. Men på denne konserten fikk vi oppleve det lillle som han tross alt står bak i sjangeren, hans fem Wesendonck-Lieder. Og da fikk vi samtidig en forsmak på Tristan og Isolde, hans kanskje fremste operaverk.

fotos:Kulturspeilet

For det var i samme tid disse komposisjonene oppsto. Et pust fra operaen slo til til og med til i en av sangene. Så er da temaene ikke ulike. Man har gjerne kalt disse sangene for en forstudie til Tristan.

Oslo Konserthus 19.10.2017 Richard Strauss: Don Juan, Georges Bizet: L’Arlesienne, suite 1 og 2, Richard Wagner: Wesendonck-lieder, Richard Strauss: Till Eulenspiegel, Oslo-filharmonien, dir.: Vasily Petrenko, Elisabeth Kulman mezzosopran

Det var nettopp temaet kjærlighet som gjorde seg gjeldende på denne konserten. Fra sjarlatanen Don Juan til stor og ulykkelig kjærlighet i Tristan.

Wagner bodde hos den rike Sveits-bankieren Wesendonck da han for en tid var tvunget ut av Tyskland for sin deltakelse i revolusjonen i Sachsen på 1840-tallet. Foruten å kurtisere fruen brukte han også sin tid på å gå i gang med å komponere Tristan og Isolde. Slektskapet mellom sangene og operaen kan la seg høre enkelte steder.

Oslo-filharmonien har vist seg å ha godt grep om Richard Strauss, Den spøkefulle Till Eulenspiegels lustige Streiche ble i sin tid CD-innspilt med Mariss Jansons. Det spenstige tonediktet lot seg også høre med stor suksess i går. Det blir liv på orkesterpodiet med musikk som dette!

Sjekk også

Gedigent storslagent

Her gjeldet det å være forsiktlig med supertlativene. For det var full opplevelse på Operaen …

Nytelse

En forsmak på turneen: Oslo-filharmonien står foran en stor Europa-turne i sin jubileumssesong og Griegs …