Dirigentens valg (Taking Sides)
Stallan Skarsgård, Harveiy Keitel, Birgit Minichmayr, Moritz Bleibtreu regi: Istvan Szabo
Dette er den filmatiserte versjonen av teaterstykket som vakte så stor debatt for et par år siden (På Den Nationale Scene i Bergen gikk det i 1996). Filmen handler om dirigenten Wilhelm Furtwänglers angivelige medvirkning og støtte til nazistyret.
Han valgte å bli i Tyskland under krigen, men ble aldri medlem av nazipartiet eller uttrykte oppfatninger i retning av støtte til regimet. Tvert imot hjalp han mange jødiske venner med å komme unna. Her delte han sjebne med komponisten Richard Strauss. Hans oppfatning var at kunst og politikk ikke skulle blandes sammen.
Etter krigen satte amerikanerne igang en intens rettsforfølelse av Furtwängler for å få stemplet ham som angivelig nazistisk medløper. Dette gjorde de med åpne kort, og ga han forbud mot å dirigere mens hans etterfølger i Berliner-filharmonien den unge Herbert von Karajan fritt fikk anledning til å utøve sin profesjon på tross av at han på ingen måte la skjul på sitt medlemsskap i Hitler-Jugend.
Filmen dreier seg om den amerikanske etterforskeren – spilt av Harvei Keitel – som har bestemt seg på forhånd og vil gjøre så å si alt for nagle Furtwängler til korset. Dette er et kammerspill. Vi befinner oss sjelden utenfor etterforskingskontoret og bare i korte glimt ser vi det krigsherjete Berlin.
Stallan Skarsgård gestalter dirigenten som mange mener var den største vi har hatt i forrige århundre. Sminket som 60-åring faller dessverre skyggen av kommandørkaptein Carl Gustaf Hamilton altfor tydelig over ham. I hvert fall for undertegnede. Slik er ulempen med å gi sitt ansikt til en rollefigur i en serie av filmer.
Dette er en alvorlig film. Kanskje mer aktuell enn noengang for amerikanernes svart-hvitt holdning møter vi dessverre tydelig igjen i dagens politikk. Her har man konklusjonene på forhånd og begivenhetene skal bare bekrefte.
Ingen fant noe klanderverdig ved Furtwängler. Domstolene frifant ham. Rett før sin død begynte han å spille inn Wagner med Kirsten Flagstad som et forprosjekt til den første komplette Ringen-innspillingen som skulle komme. Selv om begge ble elsket i sine hjemland, ble de utsatt for nazibeskyldninger i USA, det eneste krigførende land som unngikk krig på egen jord. Det gir stoff til ettertanke.
En tankevekkende film i kammerformat uten de store fakter.