Kulturnyheter

Djevelsk bra action

Constantine
Amerikansk action fra 2005
Regi: Francis Lawrence
Manus: Kevin Brodbin og Frank Cappello (Basert på tegneserien Hellblazer av bl.a. Garth Ennis)
Skuespillere: Keanu Reeves, Rachel Weisz, Tilda Swinton, Peter Stormare
Spilletid: 2 timer 1 minutt Sensur: 15 år

Constantine_2I filmatiseringen av kult-tegneserien Hellblazer, fyrer Keanu Reeves opp sigarettene, skaffer seg etpar kule tatoveringer og drar til helvete og tilbake igjen. Dersom du ikke liker at tegneserieheltene og deres fantasiverdener blir skildret på film, vennligst slutt å les og glem at du noensinne har hørt navnet Constantine.

Etter å ha reddet hele menneskeheten fra roboter i The Matrix, trodde du kanskje at Keanu Reeves var lei av action. Da tar du grundig feil: I Constantine, bytter ”mannen tidligere kjent som Neo” ut de mørke solbrillene med skjorte og slips.

Constantine_5John Constantine ser demoner (nesten på samme måte som Haley Joel Osment så døde folk i ”Den Sjette Sansen”). For å unnslippe den marerittaktige tilværelsen, begår han selvmord. Han havner i helvete, men blir vekket til livet igjen. Som en kriger begynner han å bekjempe demonene, i håp om å kjøpe seg inn i himmelen og bli venner med ”sjefen ovenpå”.

Constantine_4En dag ber politikvinnen Angela Dodson (Rachel Weisz – Keanu’s motspiller i floppen Chain Reaction) om Constantines hjelp, for å løse det mystiske dødsfallet til hennes søster. Etterforskningen deres fører til en grusom oppdagelse: Djevelens sønn, ”Mammon”, har planer om å ta over verden.

Om du ikke har etpar skruer løs, skjønner du at du må slippe deg fullstendig løs. Dette er ikke en film for seriøse folk à la ”Jeg ser bare seriøse Fellini-filmer”. Engler og demoner, djevelen og Gud – Constantine har allerede, i likhet med tegneserien, fått et dårlig rykte blant de kristne. Men at filmens hensikt er å spotte Gud, er like fjern som at Spiderman spotter edderkopper.

Nei, ikke alle kommer til å fryde seg over Constantine – det er bare ikke mulig å gjøre alle fornøyde, spesielt med tegneseriebaserte actionfilmer. Men jeg snakker til lojale fans av actionsjangeren: Løp å se!

Hvem i huleste er så John Constantine? Husker du Jake Gittes (Privatdetektiven i Roman Polanskis mesterverk Chinatown)? Constantine er som ham, bare dypere, mørkere og tøffere – og istedetfor å være en veldig sympatisk detektiv, er han fanget i en verden han hater, mens han tviholder på restene av en liten porsjon med moral og etikk.

”Drittsekk nummer 1 i tegneserieverden” er en passende beskrivelse. Han er en kynisk, selvopptatt og kjederøykende eksorsist som drikker for mye. Han lider av lungekreft, og med en fortid som svindler, forfører og punk-rocker, er han det stikk motsatte av kappekledde superhelter i stilige strømpebukser. Han har ikke superkrefter – han kan verken fly eller løpe fortere enn et lokomotiv – men han har flere fiender enn han kan telle, og med en tørr sans for humor og en stor dose magi, bekjemper han dem. Men ikke misforstå – Han er ingen Harry Potter med tryllestav og muntre utsagn.

John Constantine dukket for første gang opp i utgave nummer 37 av tegneserien Swamp Thing. Han fikk sin egen serie av DC Comics i 1987 ved navn Hellblazer, og har siden da vært en kult-favoritt. Serien skulle egentlig hete Hellraiser, men tittelen ble forandret for å ikke bli blandet med Clive Barker‘s skrekk-klassiker ved samme navn.

Regissøren har utrolig nok klart å fange store deler av den ”rustne”, film noir stemningen i tegneserien. Tegneseriefilmer kommer aldri i nærheten av magien de er basert på. Det er heller ikke tilfellet her, men Constantine er en forbasket god actionfilm. Den har en god porsjon med tegneseriens ondskapsfulle og morsomme stemning.

I mange vonde år har stinkende søppel dominert actionsjangeren, så det er gøy at den tradisjonelle actionhelten har dybde – flere lag som ikke nødvendigvis er av den sympatiske sorten.

Constantine vil nok møte kritikk her og der, og da mest av alt hos det mest blodtørstige folkeslaget av alle, perfeksjonistene og spesialistene: tegneserie-fansen. De rev Ben Affleck i filler for å ha ødelagt Daredevil, og forbannet Ang Lee for å ha fått Hulk til å ligne på en blanding av en sutrete, feit baby og Shrek. Nå står Keanu Reeves og Constantine i fare for å bli lynsjet av den nådeløse hæren, og oppnå det samme hatet.

I tegneserien er Constantine blond, britisk og er ikledd beige frakk. I filmen er håret hans svart, og han går i sorte klær, og bare for å gjøre saken ekstra ille: Han er amerikansk. Du trenger ikke akkurat være et skolert geni for å legge to og to sammen, og ane at fansen vil bli en smule forbannet.

Ja, John Constantine ser litt annerledes ut her, men som fan av tegneserien, ble jeg gledelig overrasket over å se alle likhetene. Å lage Batman kinesisk eller Supermann spansk, ville vært idiotisk. Men å gjøre John Constantine amerikansk er ikke så ille. Det er tross alt en universell karakter. Keanu Reeves er annerledes, men samtidig har han mye av det jeg beundrer i anti-helten John Constantine: Sinnet, egoet, kjederøykingen, den tørre sansen for humor og det (med god grunn) negative synet på verden.

Keanu Reeves’ neste prosjekt er Spike Lees thriller The Nightwatchman. Og de skuffende Matrix-oppfølgerne har tydeligvis ikke skremt Reeves: Dersom Constantine blir en suksess, er vi lovet oppfølgere.

Sjekk også

Hvite menn i Afrika

Nå ruller filmen over kinoene land og strand rundt. Det er en fortelling om to …

Sterkt og sjokkerende

Det er en film som nærmest slår tilskuerne i svime. Den er hard, sjokkerende og …