Kulturnyheter

Fantastiske Lise Davidsen!

fotos: Kulturspeilet

Det har vært sikkert og visst allerede i noen år nå: Norge har fått seg en stor sangstjerne i Lise Davidsen. Det kan slåes fast med ettertrykk etter å ha hørt henne i noe av det repertoiret hun åpenbart liker seg best i: Richard Strauss.

Med Richard Strauss får hun anledning til riktig å utfolde seg, ‘flyte ut’ for å si det slik. Her velter stemmens hennes fram i vanvittig flotte toner.

Oslo Konserthus 8.2.2018 Richard Strauss: Metamorphosen, Richard Strauss: 4 Lieder (Ruhe, meine Seele; Cäcilie; Heimliche Aufforderung; Morgen!), Richard Strauss: Wiegenlied, Igor Stravinskij: Petrusjka, Oslo-filharmonien, dir.: Vasily Petrenko, Lise Davidsen: sopra

Det er stemmekraften som er hennes styrke. Dette finner hun i stort monn i Richard Strauss. Det er nesten som de er laget for hverandre, komponisten og sangerinnen. Likesom komponisten i sin tid var fascinert av Kirsten Flagstad og lot henne uroppføre sine Vier letzten Lieder i 1948, inntar Lise Davidsen denne posisjonen med klar tydelighet i dag.

Dette gikk overbevisende fram i disse sangene. Imponerende, kraftig men med kontroll.

Vi kan ikke si annet enn at dette var stort, virkelig stort!

Og det var det fler som syntes. Sibelius-selskapet i Norge lot den finske ambassadøren overrekke henne Sibelius-prisen for 2018. Utvilsomt populært og fortjent!

Konserten startet med Richard Strauss’ 1945-komposisjon Metamorphosen for 23 strykere. Det sies uten at komponisten noengang har bekreftet det at komposisjonen kom i stand etter at Richard Strauss vendte tilbake til sin barndomsby München i 1945 etter å ha oppholdt seg i utlendighet de siste årene av krigen. Der ble han i uhyggelig grad vitne til hvilke enorme ødeleggelser krigen hadde medført. I særdeles grad den raserte Staatsoper, et sted der han nærmest var vokst opp da faren hans var fast ansatt musiker der.

Den rammen komposisjonen er gitt, med 23 individuelle solo-stemmer, kan peke mot dette.

Og så til slutt: Stravinskijs fargerike Petrusjka-musikk. Spenstig framført ev et orkester som med dette var på tå hev og framførte denne musikken på en overbevisende og varmende måte.

Sjekk også

Gedigent storslagent

Her gjeldet det å være forsiktlig med supertlativene. For det var full opplevelse på Operaen …

Nytelse

En forsmak på turneen: Oslo-filharmonien står foran en stor Europa-turne i sin jubileumssesong og Griegs …