Nasjonalgalleriet 24.09.2010–16.01.2011
Sakrale skatter fra Kreml

Du overveldes av en rikdom og en skjønnhet som er ufattelig å oppleve slik rett foran deg. Midt i Oslo sentrum, bare atskilt av en glassvegg!
Det er en usedvanlig flott utstilling som nå vises i Nasjonalgalleriet. Skattene fra Kreml, samlet gjennom århundrer, er ikke bare tradisjonelle ikoner og Kristus-bilder, det er langt mer, det er gjenstander til liturgiene, drakter og tepper satt inn med edelstener, perler og annet. Det funkler og blinker mange steder fra, uvandt for oss men i den russiske ortodokse kirken og ved tsarens hoff sparte man tydeligvis ikke på prakten.
Den sakrale kunsten har preget den russiske kulturen helt siden landet ble kristnet i 988. På 1300-tallet ble Moskva rikets politiske og religiøse senter før St. Petersburg overtok som politisk senter på 1700-tallet. I mange århundrer lå hoffets sentrale verksteder derfor i Moskva og mange av de gjenstandene vi ser er hentet herfra. Til sin tid laget kunstnerne og håndtverkerne gjenstander og kunst som var så overveldende praktfull at verden til da ikke hadde sett tilsvarende.
Dette er også kulturhistorie. Kirken hadde i mange århundrer en sentral plass i Russland og mye av nasjonens identitet ligger nettopp i de praktfulle gjenstandene vi ser, gjennom felles symboler og ritualer som også avspeilet seg i kunsten. Du føler med andre ord suset langt tilbake i århundrene ved denne utstillingen, den bysantinske kirken kan jo telle sine år tilbake til før år 1000.
Du gjør også noen tanker om hvordan et stort rike, hvor befolkningen levde i den ytterste nød og fattigdom, hadde råd til slikt. Men dette forklarer også noen av grunnene til de store omveltningene på 1900-tallet, først og fremst med revolusjonen.
Du overveldes med en gang du kommer inn i det første utstillingsrommet. Du ser en rad med gjenstander brukt under liturgien som har fått plass på mørk rød fløyel effektivt lyssatt med lavt side- og overlys. Smykker, kors, kalker og røkelseskar er i sølv og purt gull besatt med tallrike diamanter, perler, safirer, rubiner og smaragder. Du overveldes rett og slett over det du får se.
Her har også et lite innslag fra Drammen funnet sin plass: en kalk og et oblatfat i gull fra 1795 laget av den norske gullsmeden Iver Winfeldt Buch, Katharina den stores hoffjuveler. Kalken er 32 cm høy, og den er besatt med 435 diamanter og gemmer fra keiserinnens egen juvelsamling.
Selvfølgelig er det disse liturgisker praktgjenstandene som i første rekke tar oppmerksomheten, ikke minst for den smakfulle måten de er arrangert på. Men du finner etterhvert mer: her er tekstiler, små trestatuer og ikke minst et stort antall ikoner.
En utstilling som dette er ikke helt enkelt å avholde. For å si det pent: det er en dyr utstilling. Statoil har derfor bidradt med midler for å avholde utstillingen.
Disse over 90 gjenstandene representerer en overveldende rikdom og prakt og viser hvor sentral kirkens posisjon gjennom århundrene har vært i Russland. For oss er det som å bli ført inn i en verden og en tid som rett og slett må oppfattes som ufattelig!