
Ny festspilldirektør for Festspillene i Bergen, Anders Beyer, ønsket onsdag velkommen til et innholdsrikt og kvalitetsmessig godt festspillprogram for 2013. Under overskriftene fornøyelser, forbindelser og forstyrrelser inviteres publikum inn i ulike kulturelle opplevelser, hvor flere og flere arrangementer er gratis. Godbitene koster fremdeles penger, men som et tiltak for å trekke flere unge inn i salene, så får ungdom (under 30 år) alle festspillbilletter til 150 kroner. Det er en fryd å se så mange unge publikummere blant de mer trofaste gjengangerne.
Årets åpningsseremoni ble holdt utendørs i surt vindvær, med småregn og sol om hverandre. Deler av programmet måtte avlyses da flere av instrumentene til Bergen Filharmoniske Orkester ikke tålte så lave temperaturer, talene ble lange og svært så politiske, og publikum frøs. En særdeles lite vellykket start for Anders Beyer, men skaden kan rettes til neste år ved å flytte arrangementet innendørs til Grieghallen igjen. Til neste år er forhåpentligvis også Kongehuset igjen hjertelig tilstede, så 2014-åpningen blir av et annet kaliber.

Årets åpningsforestilling er en opera om Marco Polo signert den kinesiske komponisten Tan Dun med libretto av Paul Griffiths, og er en særegen tolkning av Marco Polo sin strabasiøse ferd fra Italia til Kina. Hovedpersonen er splittet i to. Marco som de konkrete reisende, og Polo som en personifisering av minnene den reisende har etter reisen. Et vellykket grep, vokalt meget godt traktert av henholdsvis Thomas Young og Fredrika Brillembourg. Vi følger Marco Polo på reisen, og alle de han møter, inntrykk av smak og lukter, utfordringer og fordommer – ja et spekter av ulike impulser. En videovegg i bak-kant signert Netia Jones, hjelper oss med på ferden der deler av librettoen tekstes (slik at deler av handlingen blir gjenkjennbar) og visualiseres gjennom et rikt fargespill. Dette blir også en stor åndelig reise der tre skygger dukker opp, blant annet personifisert gjennom Li Po, Mahler, Dante og Shakespeare. Dette er ikke opera for nybegynnere og ensemblet lykkes i liten grad å formidle den nerve som historien har. Det at mesteparten av librettoen ikke tekstes er et stort minus. Forestillingen på åpningsdagen varte bare i en times tid, og den var over før den var begynt. Dramaturgien uteble i all hovedsak og det skyldes ikke de vokale prestasjoner til solistene, som gjorde en utmerket jobb. En merkelig seanse som ikke traff publikum, noe som tydelig ble signalisert gjennom svært så høflig applaus.
På vandring forbi Domkirken på torsdag hørtes vakker orgelmusikk. Der hadde Griegakademiet sin elev Jon Bendik Helland sin eksamenskonsert. Dørene var åpne og rundt 100 tilhører benket seg ned for å høre verker av Böhm, Buxtehude og Mendelssohn. Dette er en av totalt 26 gratiskonserter i løpet av festspillene. En strålende anledning til å høre god musikk.