Norske Grafikere 1.5. – 25.5.2014. GRAS er død – leve GRAS
Per Kleiva, Anders Kjær, Willibald Storn, Morten Krohg og Victor Lind i anledning Grunnlovsjubileet.
Det er som et friskt pust fra 70-åra. Norske Grafikere har i anledning av Grunnlovsjubileet laget denne utstillingen med verk fra den gangen sammen med en del nyere verk fra sentrale medlemmer av Gras-gruppa
Gras var et kunstnerkollektiv i de heftige årene på begynnelsen av 1970-tallet. Deres særmerke var plakater med aktuell politisk kunst, enten det dreide seg om EEC, Vietnam-krigen eller lokale streiker i Norge. De laget sin kunst på silketrykk og disponerte et felles verksted på Oslos østkant.
Men de var noe langt mer. Med Gras-gruppen trådte kunstnerne ut av sine barnesko, de satte viktige spor etter seg fagpolitisk. De ble anerkjent som kunstnere og som yrkesaktive mennesker. De ble bevisste seg selv og sitt yrke, og gjennom det politiske uttrykket, også hvilken betydningsfull plass kunsten hadde i samfunnet. Dette førte fram til Kunstneraksjonen hvor Gras-kunstnerne var sentrale. Etterhvert fikk bildekunstnerne forhandlingsrett og minstegaranti. Dette betø nesten alt for kunstnernes situasjon i Norge.
Men på 1970-tallet eksisterte ikke dette. Her var det snarere harde slag og store begivenheter. Vi hadde EEC-kamp i 1972 og krig i Vietnam. Natta til 1.mai 1975 flyktet amerikanerne hals over hode fra Saigon. Gras-kunstnere var straks på pletten med nytrykkete plakater om Vietnams seier som prydet gatehjørnene.
De trykket også plakater med støtte til streikekamper i tiden, på eksempelvis brygga og på Jøtul.
Derfor blir det som et friskt pust fra 1970-åra å oppleve denne utstillingen på Norske Grafikere. Bilder du husker fra den gangen vekker minner og assosiasjoner og vi er plutselig tilbake på gata på den tiden da alt skjedde.
Samtidig er denne utstillingen en sterk markering av bildekunstneres faglige kamp for anerkjennelse og rettigheter.