Gull fra Grøttum

Gull fra Grøttum
Anmeldelse av Torkil Baden

Kåre Grøttum holder tangentene varme. Foto: Torkil Baden

85 år gamle Kåre Grøttum hviler ikke på sine laurbær. Hans kreative innsats som jazzpianist, komponist og programleder i radio og TV har vært omfattende. Det finnes 3 CD’er med hans musikk, senest tonesettinger av hundreårsjubilanten André Bjerke for få år siden.
Han har levert sanger til radio og TV og film, ikke minst Grand Prix-vinneren fra 1972 Småting. Han har alltid bedyret at den er et venstrehåndsarbeid, ikke på høyde med hans mer avanserte komposisjoner. Ikke desto mindre er den en av 34 i hans splitter nye sanghefte. Dette bærer tittel etter en ragtime tilegnet Ingrid Bjørnov, En liten spøk for to hender, innspilt på hans CD Rainy Days fra 2015.
Kåre Grøttum er fremfor alt harmoniker. Melodiene er fengende nok, men de løftes opp av utforskende akkorder som skaper variasjon og farger. Jazzmusikeren fornekter seg ikke, og her slår jazzens rike klangverden ut i full blomst.

Sangheftet omfatter også hans udødelige Tannpussevise, juleviser, sanger uten ord og filmmusikk. En pianist kan lære masse om virkningsfulle harmoniske vendinger. Og en sanger får et repertoar som norsk musikkverden kan være stolt av.
En liten spøk for to hender utgis på Noteservice www.notebutikken.no, pris kr. 200.

Den ustoppelige 85-åringen har også nettopp utgitt den lett selvbiografiske kortromanen Flygelet, underfundig som forfatteren selv (selv når hun gikk alene, gikk hun bakerst….).
Boken bestilles hos forfatteren k@flygel.net og koster kr. 200 som sjenerøst går uavkortet til Radiumhospitalets barneavdeling.

 

Torkil Baden

Sjekk også

Byer

En bok som fascinerer. For du har ikke lest mange setningene før du er bokstavelig …

Tysklandsbrigaden

I dag er det lite snakk om Tysklandsbrigaden. Naturlig nok, fordi det er ikke akkurat …