Kulturnyheter

Previn ble 89

Previn, fotos: Kulturspeilet

Tidligere sjefsdirigent for Oslo-filharmonien, Andre Previn, er død. Han ble 89 år gammel. Han ble født som Andreas Priwin i Berlin 1929, men pga. nazistenes jødeforfølgelse valgte hans familie etter noen år å flytte til Paris.

Han var sjefsdirigent for Oslo-filharmpnien i årene 2002-2006. Han etterfulgte da Mariss Jansons. Men han var i denne perioden sterkt plaget av alderdomssvekkelse og det var etterhvert en pine å se ham stabbe ned Stortingsgata mot hotell Continental.

Previn og Mutter i Oslo Konserthus

Hans første tid i Oslo ble preget av hans forhold til Anne-Sophie Mutter. De giftet seg senere men ble skilt etter noen år. Fra denne første tiden berettes det om en entusiastisk fiolinutøver som likesom skulle opptre inkognito i salen men fulgte levende med som en ungdom. Han skrev en fiolinkonsert for henne og de opptrådte mye sammen.

Previn ble amerikansk statsborger på 1940-tallet og var bosatt i Los Angeles. Han ble særlig involvert i filmmusikk hvor han vant en rekke Oscar-priser. Han skrev også et par operaer, bl.a. En sporvogn til begjær etter Tennessee Williams’ roman.

Han var også aktiv som jazz-utøver og opptrådte bl.a. med Ella Fitzgerald.

Som dirigent var det særlig årene i London på 1970-tallet som etterlot seg inntrykk.

Sjekk også

Ikke overraskende at operasjefen går

Det er ikke overraskernde at Annelese Miskimmon har valgt å fratre som operasjef i Bjørvika …

Opera i utforbakke

Det meldes at Bjørvika-operaen forrige sesong har måttet oppleve nedgang i publikumsbesøket. Direktøren varsler at …