Kulturnyheter

Gutta på tur

Motorsykkeldagbøkene ( Diarios de motocicleta)
argentinsk-amerikansk film fra 2004
med: Gael García Bernal, Rodrigo De la Serna, Mía Maestro, Mercedes Morán, Jorge Chiarell, regi: Walter Salles

motorsykkeldagbokene2Dette er en film som skal bygge på de angivelige dagbøkene til revolusjonshelten Che Guevara. I 1952 la den unge medisinerstudenten ut fra Buenos Aires på motorsykkel for å utforske kontinentet sammen med en kamerat.

motorsykkeldagbokene1Turen førte dem gjennom Argentinas veldige sletter, ned mot Ildlandet, senere over til Chile og landene oppover. Sykkelen hadde snart sett sine dager og de var nødt til å fortsette sin reise til fots og dels på en flåte.

I seg selv er dette et spennende sujett. For kontinentet kunne by på spennende opplevelser og store eventyr. Ikke minst var det på denne turen Che Guevaras sosiale og politiske samvittighet våknet. Dette førte ham senere opp til Mexico hvor han sluttet seg til Fidel Castro og gjennomførte revolusjonen på Cuba bare et par år etterpå. Han ble sentralbanksjef på Cuba men kuttet overtvert og dro inn i jungelen i Bolivia med en gruppe rebeller. Her møtte han sin sjebne gjennom en morderhånd fra CIA i 1967, men historien hans ble et symbol for hele 1968-opprøret og han ble et ikon for en hel generasjon.

motorsykkeldagbokene5Her møter vi den unge studenten med ungdommens glød og entusiasme i seg. Sammen med en kamerat som faktisk i dag bor på Cuba, skal de utforske alt det som er spennende for en 20-åring. Oppbruddet med den borgelige trygge tilværelsen blir presentert i begynnelsen hvor han møter sin argentinske kjæreste, og tar farvel med henne.

Senere på sin motorsykkeltur blir han konfrontert med folk av alle samfunnslag og deres problemer, indianere og gruvearbeiderne og deres liv: Ikke minst hvordan de holdes nede av systemet, gruveeierne og deres bandittgjeng.

Filmen betyr på storslåtte naturopplevelser og flotte panoramaer, snø og søle, dampende jungel, men også brennende varme sletter.

Siste del av filmen finner sted på et sykehus for spedalske midt inne i jungelen. Det drives av nonner. Her er Che Guevaras sosiale og politiske bevissthet i ferd med å festne seg for alvor. Han blir bevisst og er en rebell i sinn og sjel. 

Han vil ikke innordne seg og svømmer like gjerne over den mektige floden ved nattestider. Pirañjanaer og andre vesener i strømmen og ikke minst hans astma tatt i betraktning, var nok dette et vågestykke av større dristighet enn å dra inn i jungelen med noen Kalasjnikov og en gjeng opprørere femten år seinere.

Filmen er lykkelig befridd for glanspapir og heroisme. Det er en ekte gutteaktig glede over de to gutta på tur. Opplevelsenes deres er fargerike og spennende. Men setter også sine merker, slik som møtet med gruvearbeiderne.

Likevel er filmen ingen forherliging av den unge medisinerstudenten Che Guevara. Han får en sjebne som enhver annen kunne oppleve hvis han ble utsatt for det samme, og møtte de samme intrykk. Det politiske innholdet i denne filmen skjules ikke, men det er ikke prangende som hovedsak.

Det er en sympatisk film om to unge gutter på tur og deres møte med et helt kontinent. Hva som skjedde etterpå, er en annen historie.

Sjekk også

Hvite menn i Afrika

Nå ruller filmen over kinoene land og strand rundt. Det er en fortelling om to …

Sterkt og sjokkerende

Det er en film som nærmest slår tilskuerne i svime. Den er hard, sjokkerende og …