Hvilken skjønnhet!

Sibelius

Oslo-filharmonien står foran en turne til Spania og dette er to av verkene de skal framføre der nede.

Petrenko, foto: Kulturspeilet

Den femte symfonien har en spesiell plass blandt symfoniene til Sibelius. Symfonien bærer tilnavnet «Svanehymnen» etter den inspirasjonen komponisten fikk ved synet av svaner i flukt. Det mektige motivet oppstår i hornene helt mot slutten.

Oslo Konserthus 24.1.2019 Sibelius: Symfoni nr. 5, Brahms: Klaverkonsert nr. 2, Oslo-filharmonien, Simon Trpceski – klaver, Vasily Petrenko: dirigent

Det er en mektig symfoni som Sibelius opprinnelig skrev til feiringen av sin 50-års dag. Oslo-filharmonien har også spilt inn og gitt ut en DVD-versjon av denne symfonien som rager blandt det fremste Sibelius skrev.

Det eksisterer to versjoner av denne symfonien: urversjonen fra 1915 og den reviderte fra 1919. Det var også denne siste vi fikk høre i går.

Symfoniens fremste kjennetegn er den såkalte svanehymnen som opptrer mot slutten av siste sats men som man også hører en svak antydning av allerede i førstesatsen. Sibelius var blitt inspirert til dette temaet av en flokk svaner som fløy høyt i lufta over hans hus. Det var svaneropene, eller skrikene, som var den direkte inspirasjonen: «Hvilken skjønnhet» skulle han en gang ha sagt.

Simon Trpceski , foto: Kulturspeilet

Men vi må innrømme at vi fikk snarere assosiasjoner til mektige vingeslag ved dette nærmest bølgende temaet.

Temaet er senere mye brukt i film-musikk men har også ledet til pop-sanger og annet. Uten tvil har det bidratt til å meisle denne symfonien til noe av det mektigste Sibelius har skrevet.

Verket bærer navnet av klaverkonsert nr. 2 fra Brahms’ side. Men det peker langt utover det å være en tradisjonell konsert med solistiske innslag. Snarere har det mer preg av å være en symfoni hvor klaveret inngår som en stemme, en bidragsyter på linje med de andre instrumentene. Dessuten har verket fire satser, noe som er uvanlig for en klaverkonsert.

Men de solistiske innslagene er likefullt sterke – og kompliserte. Dette har gjort at denne konserten ikke akkurat er den første man våger seg på.

Simon Trpceski framførte den første klaverkonserten til Brahms like før jul. Det han viste av kraft, styrke og dynamitt i armer og fingre den gangen ble bare barnemat å regne mot den styrkedemonstrasjonen han viste i går.

Nå venter Spania på Oslo-filharmonien. Vi vil ønske dem lykke til!

Sjekk også

Vidunderlig vakkert

Oslo har i løpet av en uke opplevet tre monumentale orkesterverk, omtrent det fremste som …

Mahler hyller naturen og sommeren

For en vanvittig flott konsert! Og hvilket eminent orkester vi har i operaen! Det er …