Kulturnyheter

Jesu syv siste ord

Oslo Kirkemusikkfestival 2008 Gamle Aker kirke 2.3. Joseph Haydn: Jesu syv siste ord på korset
Leipzig Strykekvartett

leipzig_stringQuartetKirkemusikkfestivalen gikk inn i det mindre formatet med konserten i Gamle Aker kirke. Her fikk vi høre Haydns Jesu syv siste ord på korseti versjon for strykekvartett. Haydn selv holdt dette verket som det fremste han hadde komponert. Det tar utgangspunkt i Jesu syv siste ord før han døde på korset og er beregnet for framføring i den stille påskeuken. Opprinnelig er det skrevet som pasjonsverk for fullt orkester men Haydn arrangerte det også for mindre ensembler. Det består av en rekke satser og det er dannet av syv sonater samt avslutning og innledning. Verket er mye framført – blant annet med Det Norske Kammerorkester i Trefoldighetskirken påsken for bare et par år siden.

De korte tekstene for hver enkelt sonate er hentet fra evangeliene. Verket er av ca. en times lengde men komposisjonen er slik at man tas inn i eget tidsrom og det får en annen type varighet. Spesielt cellotonen trekker deg inn i verket og gjør deg ytterst deltakende og skaper rom for meditativ opplevelse og egne tanker. Det er mye kraft i verket. Det er forståelig at det er ment å være spilt i den stille uken og seriøsiteten i verket kommer fint til uttrykk og passer til dette.

I Gamle Aker kirke ble det framført av Leipzig Strykekvartett. Vi opplevde dem som uhyre samspilte og presise. De ga rom for hverandre. Gamle Aker kirke er ypperlig egnet for framføringer som dette.

Sjekk også

Gedigent storslagent

Her gjeldet det å være forsiktlig med supertlativene. For det var full opplevelse på Operaen …

Nytelse

En forsmak på turneen: Oslo-filharmonien står foran en stor Europa-turne i sin jubileumssesong og Griegs …