Henie-Onstad kunstsenter 18.1. – 25.3.
Kunst gjennom nåløyet – Sooja Kim, Yinka Shonibare, Liza Lou, Ghada Amer, Mariko Mori, Maria Magdalena Campos Pons, Sutapa Biswas, Knut Bry, Pia Myrvold og Markus Brendmoe

I løpet av de siste ti-årene har vi sett at grensene mellom kunst, kunståndverk og ulike håndverkstradisjoner stadig forskyves. Det er etterhvert oppstått glidende overganger som har ført til at et objekt som i en sammenheng vil defineres som for eksempel håndtverk i en annen sammenheng karakteriseres som et kunstverk.

Dette er temaet for de ti kunstnerne som viser sine arbeider på store deler av Høvikoddens arealer. De inkluderer installasjoner, videoer, maleri/collage, fotografier og tekstilarbeider.
Flere av disse kunstnerne har brukt tekstiler som sitt uttrykksmiddel. Sooja Kim fra Korea har i underetasjen montert et mangfold av tekstiler i strålende skinnende farver, de fleste med intrikate fantasifulle motiver og mønstringer.
Når man står og ser dette ovenfra er det et farvefrydsjokk, og når man går gjennom stoffene er det som å berøres av vindpust.
Ghada Amer er fra Egypt og presenterer blant annet verket La Belle au Bois Dormant. Det består av en fotsid hvit kjole med tekst på fransk som dreier sakte rundt til en repeterende melodi.
Yinka Shonibare (Nigeria/England) viser en kjole montert sammen av batikkstoffer i en variasjon av detaljerte mønstringer med kapper og rynker, et festplagg!
Sutapa Biswas viser en installasjon hvor tekstiler til sarier ligger spredd utover i kontrast til en rekke stener samt en kimono med tekstlapper. En lydinstallasjon forteller en historie om hennes bakgrunn, om tradisjonen med overlevering av spesielle sarier innen slekten.

Amerikanske Liza Lou arbeider med noe så uvanlig som små glassperler, noe hun har gjort i en årrekke. Hun lager mennesket i full størrelse hvor overflaten er dekket av små glassperler som følger ben- og muskelstrukturene i kroppen.
Hun har også arbeidet frem en stor installasjonm av en del av et kjøkken (ikke på utstillingen). Her er hun representert ved sitt fysiske selvportrett i naturlig størrelse med glassperler.
Av de tre norske som deltar er kanskje Knut Bryden som er mest kjent. Han har deltatt på en rekke fotoutstillinger og gitt ut fotobøker.
Her er han representert med en serie på atten store farvefotografier hvor motivene spenner fra portretter av kvinner iført fantastiske farvesterke nasjonaldrakter, men i poetiske avbildninger, til nesten abstrakte detaljfotografier av blomster og mønstringer.
Bildene hans er frapperende i sitt betagende uttrykk.
I tillegg viser han en video.
Markus Brendmoe viser syv store collager med utgangspunkt i forsider på motemagasiner som han bearbeider med tegninger, tekst og farvelegging av deler av billedflaten.
Pia Myhrvold, Mariko Mori (Japan) og Maria Magdalena Campos Pons (Cuba) viser meget ulike videoarbeider på store skjermer. De spenner fra naturbilder til lekende og humoristiske montasjer.
Denne utstillingen som representerer kunstnere fra så forskjellige verdensdeler og miljøer, vekker ens nysgjerrighet, idet de fører oss inn i sin uttrykkssfære.