Museet for samtidskunst 17.04 – 15.08.2004
Light as Fuck (Lett som faen), Shanghai Assemblage 2000-2004

Museets konservator Per Boym drar til Kina. Der opplever han det dynamiske Shanghai som er en by i rivende utvikling. Han får kontakt med den kinesiske konservatoren Gu Zhenqing, og ut av dette kommer utstillingen Lett som faen (Light as Fuck) som er gitt undertittelen Shanghai Assemblage 2000-2004.
Utstillingen består for det meste av video og det er også lagt inn flere performance-opptredener underveis. Et stunt på T-banen i Oslo var i gang allerede før åpningen, en brønn er satt opp hvor folk kan titte ned for å se Shanghai på den andre siden? En tilsvarende brønn skal være satt opp på T-banen i Shanghai.

Det som skjer i Shanghai, Kinas folkerikeste by, er utvilsomt noe av det mest spennende som finner sted i verden i dag. Etterhvert som Kina har åpnet øynene sine for utenverdenen har utviklingen skjedd i aksellerende hurtighet. Vi snakker ikke engang om det som skjedde for et år siden eller i går, her skjer det nå og her skjer det med en fart vi ikke har opplevd før. For denne utstillingen kan vi snakke om om et kunstlandskap som har utviklet seg fra 2003, og ingen av de medvirkende vil heller kalle seg ‘kunstnere’ i vår betydning.
Det er et møte mellom verdens folkerikeste land og vesten med sin teknologi og ikke minst verdier. Et blikk på Shanghais gatebilde i dag. og ikke minst skyline som vi ser opp-ned på Yang Zhenzongs tittelbilde eller Chen Shaoxiongs video sier oss dette. Jeg trodde, som sikkert mange også vil tro, at dette bildet med sine ufattelige høye kupler og spir er et bilde på framtidsvisjonen. Men selv om noen av verdens høyeste bygninger er lik de bildene vi har skapt oss av romalderen og våre framtidige bosetninger ute i verdensrommet, er det virkelig. Det er her og nå.


Det er en puls på dette som avtegnes best på alle de videofilmene som mesteparten av utstillingen består av.
Det er et møte mellom det gamle Kina, mytene, historien, og det nye. Symbolene avtegnes, virkelige historier som Den lange marsjen gjøres til gjenstand for utforsking. Dette prosjektet vies stor plass på utstillingen. Dette har flere dobbelte bunner. Den første er selve begivenheten, at Den Røde Hærs tilbaketrekking fra byområder i første rekke Shanghai på 30-tallet og inn til det indre av Kina, var det som førte til revolusjonens seier i Kina. Det var en handling i strid med Stalin, marxismens lære og den tids Komintern-ledelse. Den banet vei for at bøndene ble den ledende kraften i den omveltningen som kom til å finne sted.
Men den sier også noe annet. Eksempelvis at byområdene som Shanghai ikke kunne gjennomføre utopiene den gangen på 1930-tallet. Prosjektet består i delvis å gå opp ruten pånytt gjennom performances og møter med folk underveis. Et av stuntene er å medbringe et stort antall kniver hvor noen var i bruk på marsjen.
Kommer du inn i en av salene som omhandler dette prosjektet ligger en kropp i veien for deg. På ryggens hans er det tatovert inn reiseruten for den lange marsjen. Skritter du over han, skritter du bokstavelig talt over hele den lange marsjen i en jafs. En annen video fra dette prosjektet viser animerte leirfigurer, en nyhetssending på TV, og et møte i sentralkomiteen med den statiske oppstillingen av ledernes posisjoner.
Chen Shaoxiongs video Antiterrorism er en kommentar til ellevte september. I en skyline som ikke er så ulik Manhattans ser vi hvordan den nye tid kan skape bygninger og konstruksjoner som elegant vrir seg unna og slår tilbake ethvert terroranslag. Jeg likte særlig godt godt den sekvensen hvor flyene etterhvert danner greiner som fugler på et tre.
I en annen sal kan du oppleve Shanghais temperatur, vindforhold og tåke akkurat nå. Ved å gå inn i en hette fanges sann-tid informasjon fra Shanghai opp og vind og temperatur oppfattes som det er på den andre siden av jordkloden akkurat nå. En liten detalj, du tråkker på et lysbilde som er utsikten over Shanghais skyline sett fra det norske generalkonsulatet.
En utstilling som tar temperaturen på noe av det som skjer i Shanghai i dag. Mennesker under ekstrem forandring, en puls av uvanlig høy hastighet, en dynamikk som vil prege vår framtid. Hva skjer med menneskene under slike forhold?